cyprys
- Pit
- 20
- Imie i nazwisko: Piotr S.
- Województwo: świętokrzyskie
cyprys
Krótka histotra prawie pięciu lat w kilku zdjęciach,
niestety nie pamietam teraz dokładnej jego nazwy , podstawowa wada to słabo zwężajacy się pień... i ta najnizsza gałązka po lewej - może trzeba ją usunąc ?
niestety nie pamietam teraz dokładnej jego nazwy , podstawowa wada to słabo zwężajacy się pień... i ta najnizsza gałązka po lewej - może trzeba ją usunąc ?
- Załączniki
-
- 2003.JPG (76.36 KiB) Przejrzano 7436 razy
-
- 2004.JPG (57.5 KiB) Przejrzano 7436 razy
-
- 2005.JPG (83.85 KiB) Przejrzano 7436 razy
-
- 2008.jpg (34.58 KiB) Przejrzano 7436 razy
Piotr
- frytek1991
- 16
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Kontakt:
-
- 20
Nie wiem czy takie było założenie Piotra, ale istnieje pojęcie gałęzi tzw. gryzącej. To jest właśnie taki ogonek, który występuje w bardzo starych drzewach. W albumach z Kofuku jest dużo przykładów roślin z takimi ogonkami. Najniższa gałąź wcale nie musi być główną, czyli najlepiej rozbudowaną, najgrubszą itd. Takie założenie jest błędne.
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Kontakt:
- lukas_gr
- 19
- Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
- Kontakt:
Zgadzam się z grzegorzem, zarówno drzewa prezentowane na Kokufu ten jak i spotykane w naturze często mają taką gałąź, co do gatunku to zdjęcie nie jest zbyt ostre, jak dla mnie to jest Chamaecyparis lawsoniana. Czyli cyprysik Lawsona. Cyprysy w naszym klimacie nie występują. Po za tym drzewo moim zdaniem całkiem ładne
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
Wiem, ze zasady mowia co innego, lecz dlugo podobalo mi sie drzewko- co ja pisze Ono wciaz mi sie podoba roslina Pana Kim Se-Won, jest to akurat jalowiec drzewo bardzo dostojne i dopracowane , mimo to widze jakies pokrewienstwo w formie. Masz ladna roslinke i uwazam ze droga jest dobra
- Załączniki
-
- KIM (59).JPG (60.02 KiB) Przejrzano 7334 razy
-
- 17
- Imie i nazwisko: Tomek K.
- Pit
- 20
- Imie i nazwisko: Piotr S.
- Województwo: świętokrzyskie
Ostatnie zdjęcie nie jest dobre ale wtedy miałem do dyspozycji tylko komórkę, po przeczytaniu Waszych postów zdecydowałem że zostawię tę gałąź (obciąć zawsze mozna) . Co do nazwy to jesli to cyprysik lawsona to w jakiejś dziwnej odmianie, w sezonie można je spotkać w agrocentrach, cechą charakterystyczną tej odmiany są gałązki, które nie kształtowane bardzo przypominają pewną męską część ciała po zażyciu niebieskiej tabletki...
Ten przykład powyżej mi się podoba, szkoda że nie zostawiłem paru takich suchych kikutów.
pozdr
Ten przykład powyżej mi się podoba, szkoda że nie zostawiłem paru takich suchych kikutów.
pozdr
Piotr
na podstawie tego drzewka widać co to znaczy praca nad materiałem przez pare lat ... na początku drzewko wyglądało raczej przeciętnie i nie było widać predyspozycji żeby coś z niego ciekawego wyszło ... a tutaj całkiem fajny efekt .. myśle że warto popracować nad ciekawszym ułożeniem gałęzi ... zgadzam się z tym że najniższa gałązka trochę nie pasuje ... ja bym ją wyciął ... jeszcze zastanawiałbym się nad dwoma ...z tej nad tą najniższa po lewej stronie bym zrobił jina oraz ztej co jest z tyłu na podobnej wysokości też jina ... a resztę gałązek bym trochę obniżył ... ale lepiej ocenić można z bliska a nie na fotkach ... każdy ma inną koncepcję i warto przeanalizować i dojść do efektu który nam się będzie podobał .... pozdrawiam i życzę owocnej pracy ...
Marcin Wwa