witam, jestem nowy na Waszym forum, kupilem w supermarkecie drzewko tak zeby do pokoju wstawic, nawet nie wiedzialem co to jest, ale po poczytaniu o bonsai widze ze to nie taka prosta sprawa,
z Waszych postow rozpoznalem ze to serissa, mam nadzieje ze dobrze, jezeli nie to mnie poprawcie,
tutaj mam foto
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a77 ... 02b05.html
chcialbym Was prosic o kilka odpowiedzi na moje pytania:
ile moze miec to dorzewko,
chcialbym pousuwac mu te galazki co zaznaczylem na zdjeciu ale nie wiem czy mozna, czy jest dobra pora na to i czy nic mu sie przez to nie stanie, chcialbym poprostu troche wydluzyc pien
w kilku postach na temat przycinania piszecie zeby obcinac nad para lisci, a jak obetne zaraz przy pniu (cala galazke) to cos sie moze stac?
i co z przesadzaniem
kiedy <font color="#FF0000">wogole //ort</font> mozna to przycinac,
<font color="#FF0000">wogole //ort</font> prosze o ocene stanu tego drzewka i o wskazowki co powinienem zrobic na poczatek
jezeli zadalem glupie pytania to przepraszam, ale naprawde jest to dla mnie cos nowego
pozdrawiam
uzin2
Serissa- przycinanie
Tak to serissa. Ile ma tego nikt ci nie powie bo nie jest to drzewko które rośnie swobodnie tylko sa to doszczepaiane gałązki pod szklarnią i robi sie to masowo. Co do obcinania- twój wybór ale pamietaj o zabezpieczeniu rany pastą do ran. Jesli dopiero co kupiłeś to drzewko to zanim cokolwiek zrobnisz daj mu ten miesiąc czy półtora aby sie zaaklimatyzował
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
dzieki za odpowiedzi, a co z podlewaniem, podlewalem codziennie ale ostatnio zaczely listki zolknac oraz ta najmniejsza galazka zaczela usychac, dzisiaj wstawilem cala doniczke do wody na 15 min, powinienem podelwac codziennie czy rzadziej? w podadniku wyczytalem ze marzec najlepiej nadaje sie na ciecia
tylko mam maly problem z kupnem tej pasty po obcinaniu i nawozow bo nie mieszkam w PL i ciezko sie polapac, moze jest jakis np nawoz o takiej samej nazwie w kazdym kraju, albo powiedzcie jakie skladniki powinny tam byc i w jakich proporcjach
dzieki
pozdrawiam
tylko mam maly problem z kupnem tej pasty po obcinaniu i nawozow bo nie mieszkam w PL i ciezko sie polapac, moze jest jakis np nawoz o takiej samej nazwie w kazdym kraju, albo powiedzcie jakie skladniki powinny tam byc i w jakich proporcjach
dzieki
pozdrawiam