Modrzew chokkan
- lukas_gr
- 19
- Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Modrzew chokkan
Witam ponownie, przedstawiam Wam ostatnie drzewo, które formowałem w tym roku... niestety nastała juz zima Jest to modrzew europejski. Roślina jest bardzo stara, co widać na zdjęciu po fakturze kory. Jest to yamadori, jak widać formowany w stylu wyprostowanym regularnym. W nadchodzącym sezonie chcę się skupić nad zagęszczeniem górnej partii korony, a w szczególności nad rozbudowaniem 4 najwyższych gałęzi, które na chwilę obecną, są w zasadzie tylko "bazą" dla przyszłego wierzchołka. Rozbudowane zostanie też shari.
- Załączniki
-
- modrzew.JPG (56.65 KiB) Przejrzano 9199 razy
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
- Kontakt:
Nie wspomniałeś że jest to modrzew, za 1 miejsce w konkursie tanuki cup 2007 - ja tylko wspomne że ten modrzew był cały prosty na wielkośc około 120 cm ze zwężającym się pniem - nie była to rewelacja dlatego uważam że mocno go podciągnełeś i dobrze wykorzystałeś (tak jak na GG pisałem ).
Zagęscić go , popracować nad nebari - wyselekcjonować korzenie bądz porozkładać, gałąź stanoiwiąca wierzchołek przytyje przez wiosne i róznica sie lekko zrówna. Prawa gałąź lekko w dół i bardziej pofalować. Shari jezeli już to minimalne - aby nie przesadzić.
Ogólnie - sympatycznie
Zagęscić go , popracować nad nebari - wyselekcjonować korzenie bądz porozkładać, gałąź stanoiwiąca wierzchołek przytyje przez wiosne i róznica sie lekko zrówna. Prawa gałąź lekko w dół i bardziej pofalować. Shari jezeli już to minimalne - aby nie przesadzić.
Ogólnie - sympatycznie
Przemysław Radomyski
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
- lukas_gr
- 19
- Kontakt:
Kamil, drzewo w donicach prostokatnych i owalnych powinno byc posadzone w miejsu ok 2/3 dlugosci donicy, nigdy centralnie i tak wlasnie jest posadzone. Zauwaz ze jezeli donica byla by wieksza to wychodzila by po za obrsy korony (ten sam problem byl poruszony przy moim grabie) co tez bylo by niedobre.
- Anarhis
- 18
- Imie i nazwisko: Grzegorz Sz
- Województwo: śląskie
Doniczka - wg mnie może nie tyle za mała co przydałaby się trochę masywniejsza (cięższa). Jak drzewo zarośnie to będzie to bardziej widoczne.
Nasadzenie - zgadzam się z Kamilem, przydałoby się przesunąć lekko w lewo. Nie na środek, ale o kawałeczek w lewą stronę. Mimo, że niby jest zgodnie z zasadami to trochę razi optycznie.
Gałęzie - po korekcie dużo lepiej.
Nasadzenie - zgadzam się z Kamilem, przydałoby się przesunąć lekko w lewo. Nie na środek, ale o kawałeczek w lewą stronę. Mimo, że niby jest zgodnie z zasadami to trochę razi optycznie.
Gałęzie - po korekcie dużo lepiej.
Wszystko ma swoje dwie strony...
Cześć ,
A spróbuj ze skorupą nie taką typową jak rozbite jajko ale np taką
http://walter-pall.de/spruceeuropean_sp ... index.html
ta jest troszke za gruba ale chodzi mi o pomysł .Drzewo ładne sprubował bym tylko na głównej gałęzi bardziej "postopniować " drobne i może troszke więcej ruchu , ale moge się mylić.
m.
A spróbuj ze skorupą nie taką typową jak rozbite jajko ale np taką
http://walter-pall.de/spruceeuropean_sp ... index.html
ta jest troszke za gruba ale chodzi mi o pomysł .Drzewo ładne sprubował bym tylko na głównej gałęzi bardziej "postopniować " drobne i może troszke więcej ruchu , ale moge się mylić.
m.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
- Kontakt:
Przemas masz racje, moga tez miec donice, a zle wybrac ksztalt lub nasadzenie.pozdro.
- lukas_gr
- 19
- Kontakt:
Dawno nie aktualizowany temat. Modrzew tak wygląda dzisiaj. Donica to nadal nie to, w marcu będę go przesadzał do nowej.
- Załączniki
-
- 5.jpg (463.87 KiB) Przejrzano 7012 razy