Mój pierwszy bonsai z Benjamina
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
A co widzisz złego w przesadzaniu fikusa na zimę , bez naruszania korzeni? Oj, widać, ze się roślinami interesujesz od niedawna...
O tej porze można przesadzać rośłiny doniczkowe (w normalnych donicach) - w domu jest ciepło, nie mają podziąłu na wyraźne pory roku - zwłaszcza fikus się nie obrazi, trzeba pamieta tylko o tym, że musi mieć dużą ilość światła, nowe pedy będą się inaczej za bardzo wyciągać.
O tej porze można przesadzać rośłiny doniczkowe (w normalnych donicach) - w domu jest ciepło, nie mają podziąłu na wyraźne pory roku - zwłaszcza fikus się nie obrazi, trzeba pamieta tylko o tym, że musi mieć dużą ilość światła, nowe pedy będą się inaczej za bardzo wyciągać.
Anna Dorota
dla sprostowania nie czytalem postu przed moim własnym ponieważ odpowiedziałem z pierwszej strony :P, więc nie wziąłem pod uwage tego faktu ^^ chyba logiczne, że jak nie naruszamy bryły korzeniowej to się nic nie stanie :P ale ogólnie jest przyjęte przesadzanie na wiosnę :PAnnaDorota pisze:A co widzisz złego w przesadzaniu fikusa na zimę , bez naruszania korzeni?
It's nice to be important but it's more important to be nice !
Pozdrawiam Marek Zieleniak
Pozdrawiam Marek Zieleniak
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ja dodam z własnej wiedzy tyle że można i przesadzać fikusy cały rok (bo stoją zawsze w temperaturze minimum +10 nawet z usunięciem 20-30% korzeni na jesień.AnnaDorota pisze:A co widzisz złego w przesadzaniu fikusa na zimę , bez naruszania korzeni?
Co do długich pędów - one dziczeją z praku światła i międzywęźla zaczynają mieć miedzy sobą coraz większe odstępy ,jak i liści jest mało a sa wielkie. Bądz nawozisz za dużo.
Przemysław Radomyski
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
http://przemekradomyski.blog.onet.pl