Witam, mam wiąza drobnolistnego i od dwóch dni zauważyłam u niego na podłożu malutnie białe robaczki, znajduja się one tylko na glebie. Zauważyłam że wyszły jak podlałam wiąza, wydaje mi się że nie zalewam go za dużo, utrzymuje wilgotną glebę tak jak pisaliście. Poradzcie co robić.
Aha i zaczął gubić liście tzn zaczęły my żółknąć liście i opadać. Ale wydaje mi się że szykuje się do zimy, o dlatego gubi liście. Pomóżcie.
Robaczki
- pawel18
- 17
- Imie i nazwisko: Pawel Glowiak
- Województwo: podkarpackie
a ja w to wątpie że się szukuje do zimy jest za ciepło z jeżeli go trzymasz w pokoju to na pewno nie to robota szkodników poczytaj sobie o szkodnikach na forum są też dołączane fotki gryzoni więc jak będzie jakiś podobny to będziesz wiedziec co to jest i czym to zwalczyć ale obawiam się że bez oprusku się nie obejdzie
Nie napisałaś jak długo masz tego wiąza. Jeśli był kupiony niedawno, to zrzucenie liści może być zjawiskiem naturalnym. Podejrzewam jednak, że drzewko zostało przelane. Jeśli te robaczki są białe, to bez oprysku się nie obejdzie. Myślę, że są one jednak biało-przezroczyste. Jeśli mam rację to pozwól ziemi trochę przeschnąć (tylko nie zasusz) i zobacz co się będzie działo. Odezwij się za jakieś 2 tygodnie.
Pozdrawiam z okolic Poznania