Witam wszystkich miłośników sztuki bonsai. Na forum trafiłem kilkanaście dni temu szukając informacji na temat drzewek i sadzonek. Jestem początkujący i dopiero zaczynam swoją przygodę z bonsai. Tydzień temu zakupiłem swoje pierwsze drzewko. Z informacji jakie udało mi się uzyskać od sprzedawcy jest to ok. 6-7 letnia ZELKOVA. Jako fachowcy pewnie zaraz ocenicie jego stan. Na jednym ze zdjęć które zamieściłem jest zaznaczona dość spora rana po cięciu. Nie wiem czy jakoś specjalnie mam się nią zająć i czymś smarować (widać, że jest już stara)? Jeżeli chodzi o ten gatunek to mam już wszystkie informacje na temat hodowli bo przeszukałem przez kilka dni sporo stron internetowych. Mam jednak do Was pytanko: jak dalej poprowadzić drzewko? Czy już teraz wymagane są jakieś cięcia i zabiegi mające na celu poprawę jego formy? Przez pierwszy tydzień stało na biurku, nie wystawiane było na słońce, bo chciałem aby się zaklimatyzowało w nowym miejscu. Przyżółkło mu kilka listków, ale teraz widać już, że wypuszcza młode zielone pędy. Prosiłbym o kilka wskazówek.
Pozdrawiam
Zelkova - moje pierwsze drzewko
Zelkova - moje pierwsze drzewko
- Załączniki
-
- 4.JPG (33.99 KiB) Przejrzano 3452 razy
-
- 3.JPG (23.14 KiB) Przejrzano 3452 razy
-
- 2.JPG (25.29 KiB) Przejrzano 3452 razy
-
- 1.JPG (25.24 KiB) Przejrzano 3452 razy
- Anarhis
- 18
- Imie i nazwisko: Grzegorz Sz
- Województwo: śląskie
W supermarkecie kupiłbyś takie samo (ewentualnie podobne) i podejrzewam, że taniej.
Co do drzewka to tak jak mówią koledzy - narazie zostawić. Na wiosnę można przesadzić jeśli korzenie wypełnią donicę, troszkę przyciąć "poduszki" i czekać na efekty.
Co do rany to jeśli jest już stara to raczej nie trzeba zabezpieczać.
Co do drzewka to tak jak mówią koledzy - narazie zostawić. Na wiosnę można przesadzić jeśli korzenie wypełnią donicę, troszkę przyciąć "poduszki" i czekać na efekty.
Co do rany to jeśli jest już stara to raczej nie trzeba zabezpieczać.
Wszystko ma swoje dwie strony...