Mój fikus ma już ok 40 cm wzrostu, nie chcę żeby był już dużo wyższy tylko szedł w grubość.
Czy jeżeli obetnę czubek, on przestanie rosnąć w górę ??
Jak przeprowadzić ten zabieg ?
Słyszałem, że warto po ścięciu fikusa ścisnąć delikatnie np. chusteczką końcówkę , z której kapie mleczko, czy to prawda ??
A jeszcze tak na marginesie: Fikusom bardzo szybko rosną korzenie, prawda ??
wierzchołek fikusa
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 19
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Temat jest rozległy. Jesli usuniesz stozek wzrostu (zakonczenie kazdej galezi) spowoduje to ze jego funkcje przewaznie przejmie najblizej polozony kolejny stozek ewentualnie tzw pak uspiony.
Przycinajac czubek swojej rosliny owszem spowodujesz powstrzymanie jej wzrostu na wysokosc ale do czasu az jej funkcje przejmie inny stozek. I tak w kolko.
Co do usuwania wydzieliny z fikusow robi sie to tylko po to by splywajacy sok nie brudzil kory poniewaz pozostawia na niej trwale nieladnie wygladajace zacieki.
Przycinajac czubek swojej rosliny owszem spowodujesz powstrzymanie jej wzrostu na wysokosc ale do czasu az jej funkcje przejmie inny stozek. I tak w kolko.
Co do usuwania wydzieliny z fikusow robi sie to tylko po to by splywajacy sok nie brudzil kory poniewaz pozostawia na niej trwale nieladnie wygladajace zacieki.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk