Modrzew - krótka historia z życia
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Modrzew - krótka historia z życia
Hej. Chciałem pokazać to drzewko kiedyś (już w docelowej donicy), ale dostałem pare PW i meil czemu mam to drzewko w swoim prywatnym albumie a nie mam ani jednego postu przedstawiającego historie tego drzewka (być może nie zalezało mi na tym) ...
Historia modrzewia w przeciągu 1,5 roku lekko się zmieniła - materiał yamadori wiek drzewka to około 13 lat. Formowałem je pierwszy raz na warsztatach z Romanem Boną w marcu br. (i tu kolejne podziękowania nie tylko dla Romana ale i dla Marka Gajdy, który mi pomagał). Nie jest to ideał drzewka (drzewko uważam że jest lekko za cięzkie), ale pokazuje przynajmiej co można z takiego byle patysia zrobić. Pozdrawiam
Historia modrzewia w przeciągu 1,5 roku lekko się zmieniła - materiał yamadori wiek drzewka to około 13 lat. Formowałem je pierwszy raz na warsztatach z Romanem Boną w marcu br. (i tu kolejne podziękowania nie tylko dla Romana ale i dla Marka Gajdy, który mi pomagał). Nie jest to ideał drzewka (drzewko uważam że jest lekko za cięzkie), ale pokazuje przynajmiej co można z takiego byle patysia zrobić. Pozdrawiam
- Załączniki
-
- 08 modrzew 2007 - maj.jpg (30.68 KiB) Przejrzano 24118 razy
-
- 01 modrzew 2006 wiosna.jpg (46.46 KiB) Przejrzano 24218 razy
-
- 02 modrzew 2006 po przycieciu.jpg (49.89 KiB) Przejrzano 24209 razy
-
- 03 modrzew 2006 po zagĂŞszczeniu.jpg (56.88 KiB) Przejrzano 24195 razy
-
- 04 modrzew -sierpien 2006 po 2 cieciu.jpg (42.1 KiB) Przejrzano 24174 razy
-
- 05 modrzew 2007 warsztaty.jpg (49.7 KiB) Przejrzano 24160 razy
-
- 06 modrzew 2007 po warsztatach.jpg (33.54 KiB) Przejrzano 24141 razy
-
- 07 modrzew 2007 po korektach w domu.jpg (20.11 KiB) Przejrzano 24121 razy
Ostatnio zmieniony 19 cze 2007, 08:25 przez Przemek R., łącznie zmieniany 2 razy.
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Oj Przemek... Byle patyś... Modrzew tej wielkości dla wielu byłby frajdą nie z tej ziemi, sądząc po patyczkach jakie się widzi, choć patyś też może być ciekawy jeśli coś w sobie ma.
A co do samej rośliny - fajny jest i nie wydaje mi się, żeby był za ciężki. Wiadomo, że jak w sezonie wegetacyjnym puści zieleń to zrobi się miś. A jaka alternatywa, skrócić gałęzie i zbliżyć zieleń do pnia? Dopiero będzie miś. A jak wytniesz część gałęzi, znowu będzie wyglądało, jak by był na etapie zagęszczania. Takie jest moje zdanie, patrząc na nocne zdjęcie po warsztatach.
A co do samej rośliny - fajny jest i nie wydaje mi się, żeby był za ciężki. Wiadomo, że jak w sezonie wegetacyjnym puści zieleń to zrobi się miś. A jaka alternatywa, skrócić gałęzie i zbliżyć zieleń do pnia? Dopiero będzie miś. A jak wytniesz część gałęzi, znowu będzie wyglądało, jak by był na etapie zagęszczania. Takie jest moje zdanie, patrząc na nocne zdjęcie po warsztatach.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Kontakt:
Patyś - chodziło mi o pionową rakiete z połamanym czubkiem, który został zastąpiony jedną za gałązek górnych. Materiał niebył super - a drzewko wyszło w miare fajne Z modrzewia można zrobić bardzo dużo - bo można zastepować jedną gałąź, czubek innymi gałązkami , w dodatku bardzo szybko zarasta - a misiek jest teraz bo dostał poprostu "niezłego kopa" po cieciu na warsztatach - za rok igły będą krótsze .
Aha i żałuje że go nie przesadziłem odrazu na warsztatach do płaskiej doniczki ...
Aha i żałuje że go nie przesadziłem odrazu na warsztatach do płaskiej doniczki ...
Przemysław Radomyski
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Coś wiem na temat wzrostu u modrzewi, mam patysia modrzewika - powiedzmy połowę tego co Ty, a też wygląda jak pluszak. Tegoroczne przyrosty mają już spokojnie po 10cm, do tego długaśne igły, ale do przyszłego roku niech sobie rośnie zdrowo.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Kontakt:
- PiotrMochocki
- 18
Bardzo fajjnie ułozona korona,wrazenie leciutkiego,i delikatnego,oby tak dalej,zastanawia mnie tylko jeden mały odcinek,niedaleko nasady,chyba jest tam jakies zgrubienie tak?czy to moze wina zdjecia?jezeli jest to planuesz jakies delikatne shari?
Ostatnio zmieniony 04 lip 2007, 08:10 przez PiotrMochocki, łącznie zmieniany 1 raz.
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
- PiotrMochocki
- 18
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Kontakt:
Wrastał się wrastał! Twój modrzem Maćku na pewno takiego kopa nie dostał po cieciu bo był z deka starszy. Został tylko drut na 2 najwyższych gałazkach - tzn czubek i lewa gałazka. Gałązki trzymają kształt - oprócz dolnej lewej - gdzie zrobiłem odciąg z drutuKome pisze:Czemu już go rozdrutowałeś? Nie mów, że drut już wrastał...
PS> Piotrze to wina fotki że wygląda to jak zgrubienie - pień poprostu w tym miejscu się wykrzywia. Shari akurat w tej roślinie - moim skromnym zdaniem mija się z celem .
Przemysław Radomyski
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Kontakt:
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Czesc Przemek:)
No powoli zaczyna nabierac ksztaltow;) Jest to material, podobnie jak moj modrzew, ktory pozostawia troche do zyczenia, ktory byl wlasciwie bez charakteru, i ktoremu trzeba go stale nadawac. Idziesz wg mnie w dobrym kierunku, choc w takiej formie bedzie to zawsze takie grzeczne, poprawne drzewko.
Gladka kora chyba co nie? Sprobuj zrobic to co mnie kiedys doradzono - ponacinaj gdzie nie gdzie kore wzdluz. Takie ok. 1cm ciecia skalpelem. Tylko zrob to z glowa, aby kiedys mogly sie polaczyc i stworzyc ciekawa nieregularna fakture. U mojego powoli zaczyna to nabierac ksztaltow:)
No powoli zaczyna nabierac ksztaltow;) Jest to material, podobnie jak moj modrzew, ktory pozostawia troche do zyczenia, ktory byl wlasciwie bez charakteru, i ktoremu trzeba go stale nadawac. Idziesz wg mnie w dobrym kierunku, choc w takiej formie bedzie to zawsze takie grzeczne, poprawne drzewko.
Gladka kora chyba co nie? Sprobuj zrobic to co mnie kiedys doradzono - ponacinaj gdzie nie gdzie kore wzdluz. Takie ok. 1cm ciecia skalpelem. Tylko zrob to z glowa, aby kiedys mogly sie polaczyc i stworzyc ciekawa nieregularna fakture. U mojego powoli zaczyna to nabierac ksztaltow:)
Adam Cieślik
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Kontakt:
- PiotrMochocki
- 18
- PiotrMochocki
- 18
-