Cyprysik groszkowy
- Valheru
- 20
- Imie i nazwisko: Marcin S.
- Województwo: śląskie
Cyprysik groszkowy
Czekając na wiosnę zacząłem ostatnio przyglądać się cyprisikowi groszkowemu odm 'Boulevard'.
Okaz uratowany z ogrodu wierzchołek nie przetrzymał ostatniej zimy, ale i tak między kolejnymi partiami gałęzi była bardzo duża pusta przestrzeń.
Teraz ma wysokość 40 cm i grubość pnia ok 4cm.
Jeśli przetrzyma zimę i nie zgubi (nie uschną) igły z jednej górnej gałęzi to chciałbym go tak uformować jak na załączniku.
Inne sugestie mile widziane
Okaz uratowany z ogrodu wierzchołek nie przetrzymał ostatniej zimy, ale i tak między kolejnymi partiami gałęzi była bardzo duża pusta przestrzeń.
Teraz ma wysokość 40 cm i grubość pnia ok 4cm.
Jeśli przetrzyma zimę i nie zgubi (nie uschną) igły z jednej górnej gałęzi to chciałbym go tak uformować jak na załączniku.
Inne sugestie mile widziane
- Załączniki
-
- Ma dwie ga³êzie zielone i dwie ni¿sze i cieùsze uschniête.
Kikut obci¹Ì czy obrobiÌ? - cyprysik groszkowy.jpg (48.73 KiB) Przejrzano 6087 razy
- Ma dwie ga³êzie zielone i dwie ni¿sze i cieùsze uschniête.
-
- cyprysik groszkowy gora.jpg (48.76 KiB) Przejrzano 6087 razy
-
- Z drugiej górnej ga³êzi uformowaÌ wierzcho³ek i zostanie jeszcze trochê 'zielonego'na kawa³ek ga³êzi
- propozycja formowania.JPG (43.85 KiB) Przejrzano 6087 razy
Marcin Sochacki pozdrawia Wszystkich
- Yoshimitsu
- 18
- Valheru
- 20
Wiesz dobrze że zamierzenia, a rzeczywistość nie zawsze się pokrywają . Pozatym szkic ma 2D, nie mam talentu do rysowania więc nie udało mi się przekazać, że każde zagięcie (łuk) prócz zmiany kieruku prawo-lewo pochyla pień w przód lub tył.wwoadas pisze:Mnie osobiscie raża te dwa konty 90*
Gałęzie są też podatne na pęknięcia przy tak mocnym wygięciu więc nawet nie zamierzam osiągnąć kąta prostego:-)
Pozatym można zmniejszyć te niekorzystne wrażenie przez odpowiednie ułożenie gałęzi, tej która będzie konarem i tej która ma zostać pniem.
- Valheru
- 20
Ostatnio to z wielkiej radości ukręciłem sobie cyprysika.
Znajdę jeszcze tylko trochę mchu. Gałęzi mam parę 'podwójnych' więc za jakiś czas niektóre usunę.
Znajdę jeszcze tylko trochę mchu. Gałęzi mam parę 'podwójnych' więc za jakiś czas niektóre usunę.
- Załączniki
-
- Front, ale chyba minimalnie go obrĂłcĂŞ w lewo
- Cyprysik1.jpg (50.85 KiB) Przejrzano 5389 razy
-
- Widok z tyÂłu
- Cyprysik3.jpg (50.72 KiB) Przejrzano 5389 razy
-
- boki
- Cyprysik2.jpg (56.06 KiB) Przejrzano 5389 razy
-
- ...
- Cyprysik4.jpg (49.5 KiB) Przejrzano 5389 razy
-
- Widok z gĂłry
- Cyprysik5.jpg (48.95 KiB) Przejrzano 5389 razy
- Valheru
- 20
Może narazie skrócić tylko prawą gałąź, a najwyżaj później ją przemodelować. Co do tych gałęzi skierowanych do tyłu to nie mam takich co najwyżej w bok. Może jak usunie się te dublujące się gałęzie i odkryje się pień to będzie lepiej.
- Załączniki
-
- Cyprysik2pop.jpg (50.75 KiB) Przejrzano 5236 razy