klapniete liscie graba
- pawel18
- 17
- Imie i nazwisko: Pawel Glowiak
- Województwo: podkarpackie
klapniete liscie graba
dwa dni temu wykopalem z ziemi graba i wsadzilem do wiaderka ale zanim to zrobilem uciolem mu gwa korzenie poniewaz byly berdzo dlugie i nie zmiescily by sie do wiadra ale wiekszosc czesc korzeni/pozostala/do wczoraj prezentowal sie dobrze jednak gdy dzis go zobaczylem to troche sie zmartwilem poniewaz jego liscie troszke sie zmarszczyly i zwisaja lekko w dol czy to sa pierwsze objawy tego ze nie ma szans na przyjecie sie czy to jest czesto spotykane a moze ma za malo miejsca we wiaderku chociaz jest calkiem duzych rozmiarow (15 litrowe ) pomozcie mi nie chce go stracic
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
A nooo, sczegolnie, ze korzenie naruszyles/powycinales.pawel18 pisze:czy to sa pierwsze objawy tego ze nie ma szans na przyjecie sie
Tak na marginesie to oczywiscie sa otwory w tym wiadrze?
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- pawel18
- 17
zrobilem jeden duzy otwor na spodzie to za malo? (nie wiem bo interesuje sie tym dopiero od jesieni) a bryla korzeniowa jest moim zdanie dosc dobra obciolem tylko 3 olbo 4 pojedyncze korzenie (tylko ze byly dosc grube i dlugie) bo inaczej nie zmiescily by sie do wiaderka czy moge mu jakos . zrobic jeszcze jakies otwory we wiadrze??
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Ja po roku czytania i prób hodowli pojechałem na wykopki bo zaproponował mi to doświadczony bonsaista. Choć wiedziałem kiedy można kopać.pawel18 pisze:nie wiem bo interesuje sie tym dopiero od jesieni)
Co znaczy dobra? Jak wyglądały korzenie, zdrowo? Dużo włośników. A może na końcach tych obciętych korzeni była znaczna część włośników?pawel18 pisze:a bryla korzeniowa jest moim zdanie dosc dobra obciolem tylko 3 olbo 4 pojedyncze korzenie (tylko ze byly dosc grube i dlugie)
A co da wycięcie większej liczby otworów? Polepszy co najwyżej odpływ i dotleni glebę. Jaką mieszankę dałeś jako podłoże? W jakim miejscu stoi? Musisz mu zapewnić optymalne warunki i to jedynie Ci zostało.pawel18 pisze: czy moge mu jakos . zrobic jeszcze jakies otwory we wiadrze??
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
- pawel18
- 17
ja jestem niecierpliwy wiec chcialem miec drzewko od razu jezeli chodzi o ta bryle korzeniowa to ma duzo zdrowych odnozek no i nowych ( sa jeszcze biale ) a na tych 3 co uciolem to nie bylo prawie nic chyba ze przy wykopywaniu z ziemi sie oderwaly a wiec to by nic nie dalo jakbym wsadzil je do wiadra jezeli chodzi o ziemi to juz pisalem wczesniej w innym temacie w jakiej ziemi stoi w uniwersalnej do kwiatkow bo nie mam mozliwosci kupna specjalnej ziemi chyba ze na allegro ale teraz nie bede przesadzal bo juz jest za pozno tak mi doradzil inny bonsaista i jesli chodzi o miejsce w ktorym stoi to stoi na balkonie od strony zachodniej jednak slonce pada tam juz od godziny 14 - 15 nie wiem czy dac go calkim do cienia czy juz go tak zostawic bo moge go gdzies przenies dzie bedzie mial caly czas cien np od ztrony polnocnej ale czy to cos da ?? mam nadzieje ze z czasem jakos to drzewko sie odrodzi i obym mial racje a jak nie to bedzie to wielka strata bo drzewko wyglada calkiem objecujaco