Sosna kosodrzewina
Sosna kosodrzewina
Kupiłem ją w szkółce za 9 zł. Obecna wysokość to 30 cm, średnica pnia u podstawy ok. 1,8 cm. Wsadzona do nowej doniczki glazurowanej cena w RCMB 20 zl + 18 zł podstawka. Po trzech dniach zaczęło odpryskiwać szkliwo (nie polecam). Proszę o wszelkie uwagi na temat drzewka, jego prowadzenia itp.
- Załączniki
-
- kosodrzewina.jpg (56.28 KiB) Przejrzano 10730 razy
Darek Rychlicki
-
Michał
Dosyć fajna kosówka która za kilka lat może stać się ładnym bonsai.
Jako pierwszy krok zdecydowałbym się na wygranie formy. Następnie przyciąłbym niepotrzebne gałązki i do gruntu na 2-3 lata, lub do donicy jeśli nie masz możliwości gruntowania. :-D Po 3 latach wykopujemy dobrze rozgałezione grube drzewko :-D :-D
Jako pierwszy krok zdecydowałbym się na wygranie formy. Następnie przyciąłbym niepotrzebne gałązki i do gruntu na 2-3 lata, lub do donicy jeśli nie masz możliwości gruntowania. :-D Po 3 latach wykopujemy dobrze rozgałezione grube drzewko :-D :-D
- lukis9
- 19
- Imie i nazwisko: LukaszSz
- Województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
witaj Dary1
ja tez mam sosenke górska
jeszcze nie formowana
i zastanawiam sie co zrobic. Ty juz pewnie masz doswiadczenie. chce oczyscic te gałązki to obcinam igiełki ok.5 cm od konarka. i czekam az ta czesc odpadnie. i mam pytanko, obcianm tak igły do wierzchołka danej gałezi która chce obczyscic, tak? i co sie stanie w tych miejscach , wktórych wyciąłem igły?pojawia sie nowe czy po prostu ta częśc gałezi juz pozostanie goła??
ja tez mam sosenke górska
Pozdrawiam,
ŁukaszSz
http://bonsai-niwaki.blogspot.com
ŁukaszSz
http://bonsai-niwaki.blogspot.com
- Corfe
- 21
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
naucz się utrzymywać Sosne przy zyciu bez skracania igieł , potem przejdź do krracania jedynie świec ...igły to wyższa szkoła
Ps.W tej Sosence brakuje korony
Ps.W tej Sosence brakuje korony
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2007, 12:37 przez Corfe, łącznie zmieniany 1 raz.
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com