Sosna kosodrzewina
Sosna kosodrzewina
Kupiłem ją w szkółce za 9 zł. Obecna wysokość to 30 cm, średnica pnia u podstawy ok. 1,8 cm. Wsadzona do nowej doniczki glazurowanej cena w RCMB 20 zl + 18 zł podstawka. Po trzech dniach zaczęło odpryskiwać szkliwo (nie polecam). Proszę o wszelkie uwagi na temat drzewka, jego prowadzenia itp.
- Załączniki
-
- kosodrzewina.jpg (56.28 KiB) Przejrzano 9466 razy
Darek Rychlicki
Dosyć fajna kosówka która za kilka lat może stać się ładnym bonsai.
Jako pierwszy krok zdecydowałbym się na wygranie formy. Następnie przyciąłbym niepotrzebne gałązki i do gruntu na 2-3 lata, lub do donicy jeśli nie masz możliwości gruntowania. :-D Po 3 latach wykopujemy dobrze rozgałezione grube drzewko :-D :-D
Jako pierwszy krok zdecydowałbym się na wygranie formy. Następnie przyciąłbym niepotrzebne gałązki i do gruntu na 2-3 lata, lub do donicy jeśli nie masz możliwości gruntowania. :-D Po 3 latach wykopujemy dobrze rozgałezione grube drzewko :-D :-D
- lukis9
- 18
- Imie i nazwisko: LukaszSz
- Województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
witaj Dary1
ja tez mam sosenke górska jeszcze nie formowana i zastanawiam sie co zrobic. Ty juz pewnie masz doswiadczenie. chce oczyscic te gałązki to obcinam igiełki ok.5 cm od konarka. i czekam az ta czesc odpadnie. i mam pytanko, obcianm tak igły do wierzchołka danej gałezi która chce obczyscic, tak? i co sie stanie w tych miejscach , wktórych wyciąłem igły?pojawia sie nowe czy po prostu ta częśc gałezi juz pozostanie goła??
ja tez mam sosenke górska jeszcze nie formowana i zastanawiam sie co zrobic. Ty juz pewnie masz doswiadczenie. chce oczyscic te gałązki to obcinam igiełki ok.5 cm od konarka. i czekam az ta czesc odpadnie. i mam pytanko, obcianm tak igły do wierzchołka danej gałezi która chce obczyscic, tak? i co sie stanie w tych miejscach , wktórych wyciąłem igły?pojawia sie nowe czy po prostu ta częśc gałezi juz pozostanie goła??
Pozdrawiam,
ŁukaszSz
http://bonsai-niwaki.blogspot.com
ŁukaszSz
http://bonsai-niwaki.blogspot.com
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
naucz się utrzymywać Sosne przy zyciu bez skracania igieł , potem przejdź do krracania jedynie świec ...igły to wyższa szkoła
Ps.W tej Sosence brakuje korony
Ps.W tej Sosence brakuje korony
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2007, 12:37 przez Corfe, łącznie zmieniany 1 raz.
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com