Mój grubosz - jak dotÄ…d nie myÅ›lałem o nim jako o bonsa
Mój grubosz - jak dotÄ…d nie myÅ›lałem o nim jako o bonsa
Witam wszystkich,
to mój pierwszy post i pierwszy temat za razem na tym forum. Chciałbym pokazać Wam mojego grubosza. Jak już wspomniałm w temacie, nie traktowałem go jako bonsai, bo pewnie z "ortodoksyjnym" bonsai nie ma on nic wspólnego...
Prosiłbym jednak bardziej doświadczonych użytkowników o jakieś opinie i rady dotyczące kształtowania mojego "krzaczka" ;]
to mój pierwszy post i pierwszy temat za razem na tym forum. Chciałbym pokazać Wam mojego grubosza. Jak już wspomniałm w temacie, nie traktowałem go jako bonsai, bo pewnie z "ortodoksyjnym" bonsai nie ma on nic wspólnego...
Prosiłbym jednak bardziej doświadczonych użytkowników o jakieś opinie i rady dotyczące kształtowania mojego "krzaczka" ;]
http://www.przyjacielebonsai.pl/grubosz.htm?
a co do przycinania to pora odpowiedznia
a co do przycinania to pora odpowiedznia
-
- 18
- Imie i nazwisko: Zbyszek K
- Województwo: lódzkie
witam
no to ja pokaże moje "grubaski"
one też nie były postrzegane jako bonsai
na dodatek miały zostać wyrzucone przez mamę jako "stare brzydkie koślawe" tak więc się zaopiekowałem i uratowałem przed śmietnikiem
no to ja pokaże moje "grubaski"
one też nie były postrzegane jako bonsai
na dodatek miały zostać wyrzucone przez mamę jako "stare brzydkie koślawe" tak więc się zaopiekowałem i uratowałem przed śmietnikiem
- Załączniki
-
- Grubas2.jpg (26.97 KiB) Przejrzano 5722 razy
-
- prawie jak "baobab"
- Gruby 1.jpg (43.46 KiB) Przejrzano 5722 razy
-------------------------------------------------
Zbyszek
Zbyszek
Drzewko zostało przycięte w styczniu, wypuściło już liczne młode pędy. Wygląda jednak jeszcze dość nieciekawie :[
Zdjąłem również odciągi widoczne na pierwszych zdjęciach, ponieważ aby utrzymać kształt drzewka, musiałyby one być cały czas obecne. Poza tym przy założonych odciągach, gałęzie wyginały się nienaturalnie w kierunku światła. aktualne foto poniżej ;]
Zdjąłem również odciągi widoczne na pierwszych zdjęciach, ponieważ aby utrzymać kształt drzewka, musiałyby one być cały czas obecne. Poza tym przy założonych odciągach, gałęzie wyginały się nienaturalnie w kierunku światła. aktualne foto poniżej ;]
- Załączniki
-
- gr_04_07_04.jpg (34.28 KiB) Przejrzano 4845 razy
-
- gr_04_07_03.jpg (20.04 KiB) Przejrzano 4842 razy
-
- gr_04_07_02.jpg (28.6 KiB) Przejrzano 4842 razy
-
- gr_04_07_01.jpg (29.16 KiB) Przejrzano 4846 razy