Sakura bonsai ;]
-
- 17
Sakura bonsai ;]
Mam takie pytanko. Czy możliwe jest wychodowanie indoor małej bonsaiowej sakurki (wisienki) ? Nie pytam czy nadaje się ona na klasyczne formowanie itepe. Chciałbym poprostu mieć ładną małą sakurke o klasycznym kształcie która by mi ładnie kwitła na wiosne i zebym mogl sobie w zaciszu swojego pokoju robic haru no sakura o hanami ;] Jesli tak to jakiego gatunku musiał bym poszukać w tym celu? Z góry dzięki za odpowiedź ;]
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Niezły szpanherunohazumi pisze: haru no sakura o hanami ;]
he `cu< sni yo - ot moja rada - ułatwię- język Lakhota dla lajkoników Sioux
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
-
- 17
Eh ah szpan nie szpan uwazaj sobie jak chcesz. Tak sie nazywa wiosenne wylegiwanie sie przez japonczykow i gapienie sie na kwitnace wisienki. Jest to swojego rodzaju termin który łatwiej przytoczyć w orginale licząc że bywalcy tego forum o tematyce jakby nie patrzeć stricte związanej z japonią będą sie orientować w takich podstawowych, prostych, krótkich terminach niż tworzyć polskie odpowiedniki. A wtrącanie sentencji w języku obcym nazywać szpanem to chyba gruba przesada, no chyba że w kręgach koalicji rządzącej. Sie nie rozumie to można o tłumaczenie poprosić a nie od razu krytykować ;] Co do mojego pytania to masz cos do powiedzenia czy nie specjalnie ?
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
-
- 17
No i wlasnie mi chodzilo ;] Fakt wiśni w domu u nikogo nie widziałem, ale u nikogo też nie widziałem Serris, Klonów palmowych itepe ;] Myslalem ze moze znalazł by sie jakiś jeden gatunek który by sie nadawał. Japoński jakiś może cuś ;] Ze jestem początkujący to ni cholery wiem co sie nadaje a co nie ;] Dzięki bardzo za rozwianie wątpliwości ;]
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Nie widziałeś klonów palmowych w domu, bo one też są WYŁĄCZNIE outdoor. A serissy mało komu tak naprawdę udaje się utrzymać, niestety.
Natomiast Japonia nie jest "ciepłym krajem" (ktoś to już tak określał na tym forum), klimat tam potrafi być ciężki, również w Japonii pada śnieg, ma może bardziej zróżnicowane strefy klimatyczne niż my tutaj, ale jednak...
Natomiast Japonia nie jest "ciepłym krajem" (ktoś to już tak określał na tym forum), klimat tam potrafi być ciężki, również w Japonii pada śnieg, ma może bardziej zróżnicowane strefy klimatyczne niż my tutaj, ale jednak...
Anna Dorota
-
- 17
Zadnej krytyki z mojej strony zatem nie było ;] Proszę więc o tłumaczenie.fidelpatcha pisze: Odpowiedź podałem
Więc pozwól że posłużę się cytatem
Heh, taka wlasnie serrise probuje sobie na poczatek wychodować. Jestem ciekaw czy mi wyjdzie. Mam nadzieje że się nie zraże jak za 2 tyg bede miał suchego chwasta. Co do klimatu japonii. To nie moge się do konca zgodzić że nie jest ona "ciepłym krajem" bo np na Kyushu panuje klimat zdecydowanie tropikalny a to tam najładniejsze wisnie podobno rosną. Ale już mniejsza o to. Nie biorę się za wisnie, zostanę przy serissie. Swoją drogą jak mi się uda utrzymać serisse (przy moich umiejętnościach) to będzie można stwierdzić że nie ma rzeczy niemożliwych i może i wisienke da sie wychodować ;]
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
-
- 17
Więc jakiś sposób jest ;] Może spróbuje wisienke na balkonie ;] A co do serissy to dostałem w prezencie takie właśnie drzewko to musze mu teraz podołać ;] Od dłuższego czasu chciałem się wziąć za bonsai ale nie mogłem się zebrać a teraz sama przyszła więc trzeba jakoś jej poradzić. Staram się jak mogę ;] Ale jak widać moja wiedza na razie nie jest zbyt duża (np nie odrozniam indoor od outdoor) więc na za wiele nie licze ;] Jak padnie to sobie kupie jakiegoś wiązika albo fikusa bo cos musze wychodować jako że wysypałem już troche kasy na akcesoria ;] I przy okazji chciałbym prosić o udzielenie mi odpowiedzi na pytania które postawiłem w wątku "potrzebna rada" odnosnie serissy właśnie ;] Z góry dzięki, yoroshiku.