Czy moje bonsai umiera ? :(
Czy moje bonsai umiera ? :(
Witam
3 tygodnie temu dostalam male bonsai Ligustr
po kilku dniach drzewko calkiem wylysialo wszytskie listki opadly.
Stoi na parapecie, podlewam go, ale nie wypuscza nowych listkow
Ma dosc mala doniczke ale doradzano mi, zeby drzewko nie przesadzac przez 3 tyg, zeby sie zakilmatyzowalo.
Prosze o porade co robic?
3 tygodnie temu dostalam male bonsai Ligustr
po kilku dniach drzewko calkiem wylysialo wszytskie listki opadly.
Stoi na parapecie, podlewam go, ale nie wypuscza nowych listkow
Ma dosc mala doniczke ale doradzano mi, zeby drzewko nie przesadzac przez 3 tyg, zeby sie zakilmatyzowalo.
Prosze o porade co robic?
Kora jest bardzo twarda takze, paznokciem nie dalam rady usunac, zeskrobalam lekko nozem i pod spodem nie jest koloru zielonego ale jasno brazowego. Korona jest zderwniala i wyglada na sucha, latwo sie lamie.
Czy cos sie da jescze zrobic? zeby je odratowac?
Nie wiem jak to mozliwe, ze wyschlo, gdyz bylo podlewane.
Czy cos sie da jescze zrobic? zeby je odratowac?
Nie wiem jak to mozliwe, ze wyschlo, gdyz bylo podlewane.
- ogrodnik
- 17
- Imie i nazwisko: Michal Krzyscin
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
A ja radzę poczekać z wyrzucaniem :!:
Niedawno myślałem, że mam już po serissie, a tu nagle wypuściła pęd z korzenia. Idzie wiosna więc może i Tobie przytrafi się coś podobnego.
Niedawno myślałem, że mam już po serissie, a tu nagle wypuściła pęd z korzenia. Idzie wiosna więc może i Tobie przytrafi się coś podobnego.
Pozdrawiam Michał Krzyścin
http://www.mojerosliny.prv.pl
http://www.mojerosliny.prv.pl
Wczoraj odkrylam dlaczego tak sie zmarnilo moje drzewko, po wyciagnieciu go z doniczki byla sama bryla korzeni bez ziemi tylko na wierzchu byla lekko przysypana takze, nie bylo tego widac.
Mialam je przesadzic po 2 tyg jak sie u mnie zaklimatyzuje.
Korzenie ma biale wiec wsadzilam je do ziemi i zobacze czy cos z niego jeszcze bedzie.
Mialam je przesadzic po 2 tyg jak sie u mnie zaklimatyzuje.
Korzenie ma biale wiec wsadzilam je do ziemi i zobacze czy cos z niego jeszcze bedzie.
witam
Dzis spotkala mnie niespodzianka dostalam kolejne drzewko ale nie jestem pewna czy to jest Ficus retusa?
Drzewko ma 8 lat ponoc nie lubi stanowisk bezposrednio naslonecznionych czyli lepiej zeby stalo na szafce czy na parapecie?
Mam nadzieje, ze go nie zmarnuje jak poprzednie Ale ponoc ficus retusa jest trudny do zniszczenia chyba, ze sie bardzo chce.
Dzis spotkala mnie niespodzianka dostalam kolejne drzewko ale nie jestem pewna czy to jest Ficus retusa?
Drzewko ma 8 lat ponoc nie lubi stanowisk bezposrednio naslonecznionych czyli lepiej zeby stalo na szafce czy na parapecie?
Mam nadzieje, ze go nie zmarnuje jak poprzednie Ale ponoc ficus retusa jest trudny do zniszczenia chyba, ze sie bardzo chce.
Witam
Pozwole się dołączyć do tematu, poniewaz nie chce zakładac specjalnie nowego.
Kupiłam drzewko bonsai postawiłam na oknie w miejscu jasnym srednio nsałonecznionym, podlewałam jak zauważyłam ze ziemia była sucha ( srednio co 1, co 2 dni) zraszałam dziennie raz, po paru dniach zaczeło zrzucać liscie, nawet te młode się susza i spadają. Nie wiem jak mam mu . poniewaz jestem początkująca i nie znam sie tak bardzo.
Przesyłam zdjęcie drzewka i proszę o ..
(Moze za mało ma ziemi?)
Z gory wielkie dzieki
Pozwole się dołączyć do tematu, poniewaz nie chce zakładac specjalnie nowego.
Kupiłam drzewko bonsai postawiłam na oknie w miejscu jasnym srednio nsałonecznionym, podlewałam jak zauważyłam ze ziemia była sucha ( srednio co 1, co 2 dni) zraszałam dziennie raz, po paru dniach zaczeło zrzucać liscie, nawet te młode się susza i spadają. Nie wiem jak mam mu . poniewaz jestem początkująca i nie znam sie tak bardzo.
Przesyłam zdjęcie drzewka i proszę o ..
(Moze za mało ma ziemi?)
Z gory wielkie dzieki
- Załączniki
-
- 1.jpg (23.86 KiB) Przejrzano 5196 razy