MAME

Gdy zaczynasz przygodę z bonsai i chciałbyś omówić swoje drzewko, które hoduje się na zewnątrz.
Pawel P
Answers: 0
18

MAME

Post autor: Pawel P »

siemanko. mam przyjemność zaprezentować moje jedyne mame, ale chyba jeszcze nie do końca bonsai. drzewko to jest pierwszym, które wyhodowałem z nasionka:) baardzo dawno temu. ta oto thuja dorastała w dosyć kiepskich warunkach, gdzieś w rogu parapetu u mojej babci. często zdarzało się, że miała za sucho, miała za małą doniczkę, więc efekty widać. w miarę wzrostu próbowałem je przycinać (nie mając pojęcia o tym jak to się robi), ale od kilku lat w ogóle o nim zupełnie zapomiałem. aż do chwili sprzed miesiąca, kiedy ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem je u babci na parapecie:) przesadziłem do szerszej doniczki, żeby się troszkę wzmocniło. mam już wstępną koncepcję co z nim zrobić, ale gdybyście byli uprzejmi przedstawić swoje to byłoby extra:) aha, wymiary: 2 cm grubość i ok.6 cm wysokość pnia
Załączniki
thuja4.jpg
thuja4.jpg (90.9 KiB) Przejrzano 2743 razy
thuja3.jpg
thuja3.jpg (94.85 KiB) Przejrzano 2743 razy
thuja2.jpg
thuja2.jpg (92.95 KiB) Przejrzano 2742 razy
thuja1.jpg
thuja1.jpg (96 KiB) Przejrzano 2743 razy
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
21
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

Primo tuja to marny gatunek na bonsai ale mozesz sie nim dalej bawic skoro masz do niego taki sentyment. Nie jest brzydka ale jej uwarunkowania i plaskorosnaca zielen nie dodaje jej uroku.
Roslinka fajna z predyspozycjami (wykluczajac te w/w). Mam klopot z wymiarami ktore podales. Skoro roslina w realu ma 2cm grubosci pnia i wysokosc 6 tzn ze stosunek wysokosci do pnia jest 3:1 A na fotce jakby nie mierzyc roslina ma 0.5cm grubosci pnia i conajmniej 8cm wysokosci czyli 16:1 ?? Ale to tylko taka mala uwaga.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Pawel P
18

Post autor: Pawel P »

fotki niestety nie zawsze oddają to co jest w realu, a te były troszkę obrabiane. zgadzam się Bolas, że zieleń w tym gatunku jest mało efektowna, ale muszę coś zrobić żeby poprawić jej wygląd, jakieś propozycje...?
ODPOWIEDZ