Osadzanie na kamieniu - skąd i jaki kamień?
- Pen-Jing
- 18
- Imie i nazwisko: Tomek
- Województwo: małopolskie
- Kontakt:
Osadzanie na kamieniu - skąd i jaki kamień?
Posiadam w swojej skromnej kolekcji drzewek, jedno, które chciałbym osadzić na kamieniu. Problem polega na tym, że nie wiem skąd wziąć jakąś fajną skałkę. Szukałem w naturze, ale zazwyczaj są to pospolite okrąglaki albo kamienie które nie do końca mnie zadawalają. Pytanie tyczy się też saikei ponieważ w przyszłości chciałbym coś takiego zrobić.
"Kiedy uczeń jest gotowy, mistrz zawsze się pojawi"
www.sztukabonsai.pl
www.sztukabonsai.pl
- PiotrMochocki
- 19
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
- MaStA*KiLa
- 20
- Imie i nazwisko: Grzegorz
- Pen-Jing
- 18
- Kontakt:
Znalazłem dziś zoologiczny, w którym to teoretycznie są kamienie spełniające moje wymagania. Problem tylko taki że są małe.
O ile może nie być problemu ze znaleznieniem na wiosnę interesującego kamienia w naturze, to skąd jmam niby wiedzieć czy po jakimś czasie się nie skruszy... Chyba trzeba mu zrobić wcześniej crash-test. ;)
Bolas -> Póki co szukam skały na której chce osadzić drzewko. O pejzażu też myślałem, ale póki co nie mam na tyle doświadczenia, nie chce psuć roślin.
O ile może nie być problemu ze znaleznieniem na wiosnę interesującego kamienia w naturze, to skąd jmam niby wiedzieć czy po jakimś czasie się nie skruszy... Chyba trzeba mu zrobić wcześniej crash-test. ;)
Bolas -> Póki co szukam skały na której chce osadzić drzewko. O pejzażu też myślałem, ale póki co nie mam na tyle doświadczenia, nie chce psuć roślin.
www.sztukabonsai.pl
www.sztukabonsai.pl
- PiotrMochocki
- 19
Jezeli sa zamałe,to zawsze można kupic kilka i posklejać np sylikonem akwarystycznym.Kruszyć jeśli nawet bedzie sie to raczej nie wiele,to bedzie owszem to wygladało bardziej naturalnie.Odradzam osadzania na piaskowcu,tutaj kruszenie masz przy podlewaniu bardzo czesto
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
- Pen-Jing
- 18
- Kontakt:
Ze znalezieniem kamienia chyba nie będzie już problemu. Nawet sobie coś upatrzyłem. Teraz mam obawy o moje zdolności, ale raczej brak doświadczenie. Nie chciałbym zniszczyć rośliny, którą od dłuższego czasu przygotowuję pod sadzenie na skale. Do odważnych świat należy, a jak się uda to pokaże efekty na forum.
www.sztukabonsai.pl
www.sztukabonsai.pl