Co to za gatunek?

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
cope

Co to za gatunek?

Post autor: cope »

witam dostalem od wujka bonsai i nie wiem co to za gatunek .. zauwazylem na nim jakies druty jedynie tylko zawiniete lub zwisajace do niczego nie sa przymocowane i nie wiem co z nimi zrobic . na jednym zdjeciu jest galazka wystajaca z drutem nie wiem co z nia zrobic doradzcie mi.. a na jednym zdjeciu z pnia wyrastaja male listki tez sa pokazane na zdjeciu.. powiecie co mam robic z tym drzewkiem [/url]
Załączniki
oto moje bonsai
oto moje bonsai
drzewko.JPG (76.31 KiB) Przejrzano 2705 razy
cope

oto jest lisc tego drzewka
Załączniki
lisc
lisc
lisc.JPG (40.33 KiB) Przejrzano 2702 razy
cope

co mam z nimi zrobic???
Załączniki
aaa.JPG
aaa.JPG (59.01 KiB) Przejrzano 2701 razy
cope

co zrobic z ta galezia wystaje tak dziwnie i zwisaja druty
Załączniki
wystajaca galaz.JPG
wystajaca galaz.JPG (72.94 KiB) Przejrzano 2700 razy
Awatar użytkownika
Ben
Answers: 0
18

Post autor: Ben »

Witam.

Fotki sa troszke mało wyrażne ale wydaje mi sie ze to jesl Ligustr. Na początek przeszukaj forum i zapoznaj sie jak należy o niego dbać. Na pierwszy żut oka widać że miał troche słaby dostęp do śwatła, i odrosty zaczeły sie wyciągać. Najlepiej ustaw go na parapecie i zapewnij zwiększoną wilgotność. Druty możesz śmiało usunąć zwłaszcza te wiszące, ale usuwaj je bardzo ostrożnie żeby nie uszkodzić drzewka - zapewne zostały po formowaniu.
Wszytkie informacje sa na forum - użyj wyszukiwarki. Jak coś bedzie dla ciebie nie jasne, pytaj śmiało.

Edit:
Postaraj sie zrobić troszke lepsze fotki tak żeby było widać te druty o których wspominasz.
pozdrawiam
Benon
cope

ligustr a jaki dokladniej ?? bo mi przypomnina troche chinskiego ligustra.. a te druty usunelem juz z drzewka ale zostaly takie dziury (wglebienia ) po drutach widac na pierwszym zdjeciu ze jest takei brazowe po nich co z tym zrobic ??
ODPOWIEDZ