Cyprysik Groszkowy - Chamaecyparis pisifera
- Bartosz Warwas
- 19
Cyprysik Groszkowy - Chamaecyparis pisifera
Witam.
Materiał kupiony w szkółce z przeznaczeniem formowania na wiosnę...ale nie wytrzymałem.
Jest to mój pierwszy zupełnie samodzielny projekt.
Przed formowaniem:
A tu po wstępnym formowaniu:
Komentarze mile widziane.
Materiał kupiony w szkółce z przeznaczeniem formowania na wiosnę...ale nie wytrzymałem.
Jest to mój pierwszy zupełnie samodzielny projekt.
Przed formowaniem:
A tu po wstępnym formowaniu:
Komentarze mile widziane.
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
mnie tez się podoba - bardzo naturalna forma
Za duży plus tego gatunku mozna uznać stosunkowo szybki wzrost
(w odpowiednich warunkach) , natomiast minusem jest niewątpliwie to że niedoświetlone dość brzydko brozowieją.. uważałbym tez z dotykaniem o ile to niekonieczne czesci zielonych rośliny ...są dość delikatne..
Warto tez wspomnieć o wkopaniu lub innej formie ochrony przed mrozem - a juz na pewno zimnymi wysuszającymi wiatrami ...wiec stanowisko zaciszne..tyle z moich wrażeń z tym gatunkiem
zycze powodzenia
Za duży plus tego gatunku mozna uznać stosunkowo szybki wzrost
(w odpowiednich warunkach) , natomiast minusem jest niewątpliwie to że niedoświetlone dość brzydko brozowieją.. uważałbym tez z dotykaniem o ile to niekonieczne czesci zielonych rośliny ...są dość delikatne..
Warto tez wspomnieć o wkopaniu lub innej formie ochrony przed mrozem - a juz na pewno zimnymi wysuszającymi wiatrami ...wiec stanowisko zaciszne..tyle z moich wrażeń z tym gatunkiem
zycze powodzenia
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie
- wwoadas
- 18
- Imie i nazwisko: Adam Filipiak
- Województwo: mazowieckie
czepiasz sie zeby sie czepiac, w przyszlosci tego nei bedzie widac bo zielen to zasloni... I jeszcze jedno: to jest naturalne, bardzo czest mozemy spotkac rosliny w naturze gzdie sa galezie na tym samym poziomie, ale w bonsai nieby nie powinny wyrastac na jednym poziomie. Tak jak powiedzialem- zagesci sie nie bedzie widac tego...
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
-
- 17
- Imie i nazwisko: Tomek K.
- Województwo: mazowieckie
Można kupic taki preparat w sklepach ogrodniczych przeciw brazowieniu iglakow-podsypuje sie lyzeczka i podlewa woda, zeby sie wchłonął, ale stosuje sie to objawowo-tak na wszelki wypadek piszę...
Nie wiem tylko, czy mozna go do bonsai stosowac-ale mysle, ze tak-w końcu to tez roslina, tylko wyjątkowa
Nie wiem tylko, czy mozna go do bonsai stosowac-ale mysle, ze tak-w końcu to tez roslina, tylko wyjątkowa
Zły ogrodnik drzewo krzywe i chore wyhoduje, dobry-zdrowe i proste...
-
- 18
- Bartosz Warwas
- 19
Wypadałoby kontynułowac temat:D
Cyprys przeżył jedną zimę, następnie zmężniał jak to cyprysy mają w zwyczaju. Po rozdrutowaniu rozkręcił się bardzo. Kilka razy się do niego zabierałem ale jakoś tak brakowało mi pomysłu i tak nastała kolejna zima. Wczoraj wreszcie mialem czasi ochotę by nad nim popracować. Troche zieleni spadło ale chciałem zrobić maksymalnie lekką koronę.
Praca nie jest łatwa, gałązki małe i kruche. Jin wydaje mi sie do skrócenia.Proszę o komentarze.
Cyprys przeżył jedną zimę, następnie zmężniał jak to cyprysy mają w zwyczaju. Po rozdrutowaniu rozkręcił się bardzo. Kilka razy się do niego zabierałem ale jakoś tak brakowało mi pomysłu i tak nastała kolejna zima. Wczoraj wreszcie mialem czasi ochotę by nad nim popracować. Troche zieleni spadło ale chciałem zrobić maksymalnie lekką koronę.
Praca nie jest łatwa, gałązki małe i kruche. Jin wydaje mi sie do skrócenia.Proszę o komentarze.
- Załączniki
-
- cyprysek2.jpg (64.34 KiB) Przejrzano 7544 razy
-
- spadÂło.jpg (80.61 KiB) Przejrzano 7544 razy
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
-
- 17
- Bartosz Warwas
- 19
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
No Bartosz - widząc efekt końcowy, aż mi się zachciało w pierwszej chwili następnego Cypisa - no ale że gatunek jest jaki jest, to sobie jednak podaruję chyba. Patrząc jednak na tą roślinkę, aż mnie ręce świerzbią żeby się złapać za moje rośliny.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.