Ficus czy Ligustr chiński

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
StarskiPL

Ficus czy Ligustr chiński

Post autor: StarskiPL »

W życiu nie miałem żadnej roślinki aż tu naszło mnie na bonsai. Kupiłem sobie takie cuś w tesco przy okazji kupowania chleba :P Na pudełku napisane było BONSAI MIX... Sam próbowałem określić ale nie mam pewności.
Obrazek

Obrazek

Kto pomoże?
Patri

Post autor: Patri »

Moim zdaniem to ligustr chiński. :-)
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
Answers: 0
19
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

Ligustr 100% Roznica miedzy fikusem a ligustrem jest taka ze fikus ma cały czas sztywne i grubsze liscie.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
StarskiPL

Tak też mi sie zdawało. Słuchajcie, czy ktoś pokazałby mi gdzie trzeba dokonywać cięć gałązek? W którym dokładnie miejscu (np przez skopiowanie moich zdjęć i zaznaczenie na nich czerwoną kreską miejsc cięcia a następnie wklejenie ich na forum).
Nie chodzi mi o cięcia w konkretnym celu tylko ogólnie jak to się robi, żeby nie zaszkodzić drzewku.
Awatar użytkownika
Tomek
19
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Hmmmm według mnie jeszce nie ma co ciąć. Na razie daj mu spokój i niech sobie rośnie.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
StarskiPL

Tak też myślałem. Do wiosny tylko podlewam i nawożę.
StarskiPL

Roślina nagle zaczęła usychać. Po kilku dniach postanowiłem dać jej ostatnią szansę i obciąłem wszystkie liście. 3-4 dni póĽniej pojawiły się nowe listki :) Mam nadzieję, że już będzie ok.
Awatar użytkownika
Mort
18

Post autor: Mort »

StarskiPL pisze:Tak też myślałem. Do wiosny tylko podlewam i NAWOŻĘ!!!!
CO??!! nawozić!!?? w zimie się nienawozi!![/b]
Pozdrawiam MichaÂł
StarskiPL

Z tego co wiem to niedawno zaczęła się JESIEŃ, a poza tym czytałem, że ligustr w ziemie nawozi się ale rzadziej (raz w miesiącu).
Awatar użytkownika
Kamil
Administrator
20
Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
Województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Kamil »

Zgadza sie, ze niektorzy tak pisza. Jednakze i drzewkom indoor przerwa w nawozeniu nie zaszkodzi. Dlatego i moja propozycja abys przynajmniej na grudzien i styczen zrezygnowal z nawozenia.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
StarskiPL

Pewnego pięknego dnia moje drzewko szlag trafił i uschło. Nie wiem co się stało. Podlewałem je codziennie wieć na pewno nie był to brak wody. A może za dużo wody?
Już myślałem, że to koniec hodowli ale się pomyliłem...
Moja mama dała drzewku ostatnią szansę - oberwała wszystkie suche jak pieprz liście i przeniosła drzewko na inne okno (z wschodniej na południową stronę). Po około 10 dniach śmierci klinicznej pojawiły się pierwsze dwa listki. To był szok. Dziś drzewko ma się dobrze choć nie wiem dlaczego na dwóch dużych gałązkach nie chcą rosnąć liście - są całkiem łyse. Reszta drzewka zazieleniła się.
P.S. Mówie wam - dawno nic mnie tak nie ucieszyło jak powrót do życia tego ligustra.
P.S. 2 Jak będzie z tymi cięciami o które prosiłem w pierwszym poście? Może ktoś jednak pomoże?
Awatar użytkownika
AnnaDorota
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
20

Post autor: AnnaDorota »

Najpierw trzeba poczekać, zeby było CO ciąć. To nie o strzyżenie chodzi, tylko o nadanie kształtu drzewku. Poczekaj jeszcze, im więcej gałęzi tym lepiej, bo będzie z czego wybrać.
Anna Dorota
ODPOWIEDZ