Co to za drzewo?
Joasiu, nie mam najmniejszych watpliwości.Szymon, nie wygląda mi to na LAUROWIŚNIE.
Czy ktoś ma inne sugestie? Bardzo chciałabym wiedzieć co to za roślina.
Prawdopodobnie wyszukałaś gdzieś zdjęcia innych odmian laurowiśni i zwątpiłaś, a to rodzaj bardzo zróżnicowany pod względem wielkości i kształtu liści.
Jak to nie jest laurowiśnia, stawiam zimne piwko albo dwa
- Załączniki
-
- a to taka jak moja, ale zdjĂŞcie z netu
- hedge_prunus_laurocerasus.jpg (34.85 KiB) Przejrzano 4463 razy
-
- A to laurowiÂśnia wschodnia
- Prunus.laurocerasus.ja4.jpg (45.64 KiB) Przejrzano 4463 razy
-
- Oto moja laurowiÂśnia
- DSCN2448a.jpg (37.6 KiB) Przejrzano 4463 razy
Szymonie, masz rację patrzyłam na inną odmianę laurowiśni. Ale też po obejrzeniu zdjęć, które zamieściłeś nie jestem pewna czy moja roślina jest LAUROWIŚNIˇ!
Owszem kształt liści jest bardzo podobny, ale mimo wszystko nie mam przekonania, iż jest to właśnie ta roślina. Musiałabym dotknąć liści Twojej laurowiśni, może wówczas zmieniłabym zdanie. Nie jestem znawcą roślin, więc mogę się mylić...
Czy liście Twojej laurowiśni też są takie twarde?
A co sądzą pozostali użytkownicy tego forum?
Pozdrawiam
Owszem kształt liści jest bardzo podobny, ale mimo wszystko nie mam przekonania, iż jest to właśnie ta roślina. Musiałabym dotknąć liści Twojej laurowiśni, może wówczas zmieniłabym zdanie. Nie jestem znawcą roślin, więc mogę się mylić...
Czy liście Twojej laurowiśni też są takie twarde?
A co sądzą pozostali użytkownicy tego forum?
Pozdrawiam
NIe jestem co prawda ekspertem do kamelii, al eczy nie powinno się czasem rozetrzeć w dłoni jednego liścia z wierzchołk atej rośliny i powąchać?
Z tego co wiem: Kamelia to nic innego jak herbatowate, a kamelia japońska może wręcz służyć za namiastkę tego napoju, więc chyba aromat powinien być wyraĽnie wyczuwalny ?
Z tego co wiem: Kamelia to nic innego jak herbatowate, a kamelia japońska może wręcz służyć za namiastkę tego napoju, więc chyba aromat powinien być wyraĽnie wyczuwalny ?
"Nie w poznaniu le¿y szczêœcie, lecz w d¹¿eniu do niego"
Edgar Alan Poe
Edgar Alan Poe
-
- 18
- Imie i nazwisko: Dominik Z.
- Województwo: zachodniopomorskie
Corfe napisał:
Raczej wykluczone (cz.pospolita ma ząbkowane nie błyszczące liście), ale Romku porównaj czeremche amerykańską (póĽną) np.:http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Prunus_serotina.htm[/quote]Roślina na zdjęciach
Czeremcha pospolita
Prunus padus