Uciełęm gałązkę wierzby płaczącej ,o średnicy ok 1,5 cm , dokładnie po 6 dniach w wodzie zaczęła puszczać korzenie ,dziś jest 8 dzień i ma juz takie ok 1 cm. Teraz jest śierpień , czy w tym roku mam ją jeszcze posadzić do doniczki albo do gruntu ? czy lepiej zaczekać do wczesnej wiosny(luty-marzec) ??
Czy w przyszłym roku mam ją zacząć drutować czy dać jej rok odpoczynku ?
Uciołem wczoraj piłką ,z takiego upadającego konara ale żywego , gałaĽ wierzby o śrenicy 3 cm. Włożyłem do słoika z wodą , czy taki grubu konar też wypuści korzenie ?
Czy z takich gałązek ,kiedy i jak i czy <font color="#FF0000">wogule //ort</font> tworzy się korzeń palowy ?
Bo narazie to tylko po bokach wyrastają korzenie.
Na tej cienkiej gałazce co już korzenie idą, to za glęboko ją do wody wsadziłem , bo wypuszcza korzenie prawie przy samym rozgałęzieniu a nie na dole. Czy jak wypuści pożądne korzenie będę mógł ten dół przyciąć ?
Pozdrawiam
wierzba puÅ›ciła korzenie ,2 pytania
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 19
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Luqas poszukaj na forum jest caly post wypocony przezemnie i tam jest pokazana roslina ktora ma ok20cm w podstawie i puscila korzenie. Mysle ze nie ma sie co meczyc z mniejszymi galazkami. Wybierz te na ktorych kora ma juz jakas fakture a nie zielone czy szare patysie.
Jesli korzenie beda juz mialy po kilkanascie cm wsadz galazke do mieszanki zimi z piaskiem. Najlepiej zeby piasku bylo wiecej np 1:2. Czy roslina przezyje zime juz zalezy glownie od ciebie i tego jak szybko wypusci liscie. Przycinac bedziesz musial i to srogo bo wierzba przyrasta bardzo mocno.
Jesli korzenie beda juz mialy po kilkanascie cm wsadz galazke do mieszanki zimi z piaskiem. Najlepiej zeby piasku bylo wiecej np 1:2. Czy roslina przezyje zime juz zalezy glownie od ciebie i tego jak szybko wypusci liscie. Przycinac bedziesz musial i to srogo bo wierzba przyrasta bardzo mocno.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk