Klon(chyba jawor) z wrzynajÄ…cÄ… się w pień siatkÄ…,

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
MateuszJasło
Answers: 0
18

Klon(chyba jawor) z wrzynajÄ…cÄ… się w pień siatkÄ…,

Post autor: MateuszJasło »

Witam! Mam zamiar zacząć robić swoje bonsai, gdyż zawsze podobały mi się piękne drzewa. Znalazłem fajnego klonika ( chyba jawor). Rósł on koło siatki i jego pień przeplata się z drucianymi "oczkami". Jego pień jest dość gruby i fajnie nawet przez ten drut wygląda. Muszę dodać jeszcze iż został pewnie jakiś rok, może dwa lata temu ścięty na wysokości około 30 cm, co sprawiło że jest już kilka świetnych odrostów, ciekawym jest że ma on już zminiaturyzowane listki. Mam zamiar go wykopać gdyż rośnie koło sklepu i może zostac opryskany jakimś preparatem roślinobujczym, lub przycięty podkaszarką. I moje pytanie nawiązuje własnie do tego wykopania, otóż czy bardzo złym pomysłem jest wykopanie go teraz , czy lepiej zaryzykować stracenia naprawde cenngo materiałsa i zaczekać do jesieni? I jeżeli teraz powinienem go wykopać ( a sądze że mimo wszystko powinienem) to wsadzić go razem z mateczną ziemią czy wyczyscić korzonki i włożyc do torf-piasek 1:1 ? Czy może ziemia ogrodowa?

Z góry dziękuje za . i jeżeli jednak poradzicie go wykopać to zamieszcze zdjątka.
Mateusz
JOEMCDONALD

Post autor: JOEMCDONALD »

idz do sklepu i zapytaj czy mają zamiar zlikwidować to drzewko. Jesli nie to zostaw je w spokoju bo chyba niemasz doświadczemia w yamadori :D
MateuszJasło
Answers: 0
18

Post autor: MateuszJasło »

Przemyślałem sprawe i jutro ide do sklepu pytam sie czy moge wykopac i biore sie za kopanie bo widziałem że jakies chodniki zmieniali czy cuś...

Jutro będzie sesja foto, i proĽba o porady co dalej.
Mateusz
ODPOWIEDZ