drzewko z marketu

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
kliksiu
Answers: 0
18

drzewko z marketu

Post autor: kliksiu »

dzis wlasnie zakupilem moje pierwsze marketowe drzewko :) niestety nieudało mi się mimo starań uzyskać informacji co do jego nazwy ... cały sklep tylko drygał ramionami...

Zamieszczam poniżej kilka zdjęćz gorącą proĽbą o identyfikacje !

www.members.lycos.co.uk/kliksiu11/dd.JPG
www.members.lycos.co.uk/kliksiu11/dd1.JPG
www.members.lycos.co.uk/kliksiu11/dd2.JPG
www.members.lycos.co.uk/kliksiu11/dd3.JPG
www.members.lycos.co.uk/kliksiu11/dd4.JPG
www.members.lycos.co.uk/kliksiu11/cc.JPG

Z góry dziękuje. Póki co drzewko stoi po zewnętrznej stronie parapetu mojego gdyż w markecie stało w dziale ogród na otwartej przestrzeni.

jego doniczka jest zdecydowanie za mała wiem że musze je przesadzić pytam czy przy przesadzaniu rozluĽnić bryłę korzeniową choć troszkę czy wsadzić w takiej formie jak teraz ?

jakiej ziemi urzyć ? jestem w posiadaniu uniwersalnej ziemi kwiatowej. Wydaje mi się ona dobra, moge ewentualnie domieszać piasku drobno ziarnistego lub gruboziarnistego żwiru. :))

Proszę o rady :) Dziękuje kliksiu
witam wszystkich jestem nowy :))
kliksiu
18

jutro postaram sie o dokładniejsze fotki ale dopiero wieczorem ! :)
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
19

Post autor: PiotrMochocki »

Ligustr chiński
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
kliksiu
18

czy to pewne ?
to znaczy ze moge a nawet powinienem go hodować w domku ta ?
kliksiu
18

podsyłam jeszcze 2 fotki
www.republika.pl/bhsz/ss.JPG
www.republika.pl/bhsz/ss1.JPG
i ponawiam moje pytanie czy mam rozluĽnić bryłę korzeniową podczas przesadzania i jaka powinna być mieszanka glebowa :)

moge mu zapewnićstanowisko w pełnym słońcu lub w bardzo jasnym miejscy albo w miejscy zacienionym :) co polecacie ?
alloy

Post autor: alloy »

zobacz jeśli jest podobny do mojego to zapewniam cie że to ligustur chiński ;] viewtopic.php?t=2733
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
19

Post autor: PiotrMochocki »

Tak to ligustr.Pozatym masz dział,ludzie nie na darmo sie trudza pisza szukaja by taki dział powstał,wiec skorzystajcie zniego,masz tam wszystko o ligustrze,
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
kliksiu
18

wiem ze mam dział przejzałem go i przeczytałm wątpliwości sie pojawiły co do miejsca gdzie ma stać bo raz podają że ma być w pełnym słońcy a raz że w jasnym miejscu. u mnie będzie stał w jasnym miejscy i niebędzie wystawiony na bezpośrednie działanie słońca.
a to zdjęcia po przesadzeniu.
Obrazek
A to forma do której chciałbym dąrzyć.
Obrazek
chciałbym utworzyć 3 korony na różnych wysokościach, strzałkami zaznaczyłem w jaki sposob trza by odchylic gałązki aczkolwiek są one juz dosyć sztywne i niewiem w jaki sposob to zorbie, czy ktos ma jakies sugestie ? rady ? moze opinie ? mile widziane :))
Awatar użytkownika
Tomek
20
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Widzisz i sam doszedłeś do tego w jakim miejscu będzie stało twoje drzewko :idea:
Co do wygięcia tej grubej gałęzi daj sobie z tym na razie spokój. Po co masz pokaleczyć drzewko. No chyba, że masz już na tyle doświadczenia w drutowaniu to weĽ gruby drut i do dzieła. Dobrze by było zabezpieczyć rafią miejsce mocnego gięcia tej gałęzi.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
kliksiu
18

niemam zadnego doswiadczenia w gięciu bo to wlasnie drzewko z marketu jest moim doswiadczalnym drzewkiem :)) zanim kupie jakis drogi materiał chcial bym obyć się trochę w <font color="#FF0000">hodowli //ort</font> czegoś takiego.

Kontynuując moje rozważania, podczas przesadzania delikatnie rozluĽniłem bryłę korzeni co być może jest powodem tego iż niewielka ilość listków pożółkła. Teraz podłorze trzyma dobrze wilgoć więc mam nadzieje że szybko drzewko odzyska formę.

A czy jest szansa abym nadał mu jakąś ciekawą postać ?
Awatar użytkownika
Tomek
20
Kontakt:

Typowemu drzewku z marketu jest ciężko nadać jakąś ciekawą formę. Zazwyczaj są one formowane na miotełkę.
Trzeba wiedzieć kiedy jest dostawa w markecie i być pierwszym przy wybieraniu wtedy można czasami trafić na jakiś ciekawy okaz.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
kliksiu
18

rozumiem ze bedzie ciezko, wiec za jakies 3 tygodnie zaczne sie z nim bawic jak juz sie zaklimatyzuje, narazie bede go pielegnował z nadzieja ze niepadnie. ma on pare krzyzujacych sie gałęzi ale to tez potem sie zajme :)) no wiec trudno i dziekuje :)) zobacze co dam rade z tego wyciągnąc.

a mam jeszcze pytanko bo mam pod dostatkiem nawozu bio chumus, no i wiem ze moje cudo niebawem bede musial zaczac nawozic :) czy ktos nawozi swoje bonsai tym nawozem czy raczjej wszyscy stosuja pokona ?
Awatar użytkownika
Tomek
20
Kontakt:

Musisał byś zobaczyć jaki ma skład azotu, fosforu i potasu. Zazwyczaj na butelce jest napisane np: Nawóz NPK 2+2+6 gdzie każda cyfra to jednostka danego pierwiastka.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
ODPOWIEDZ