ProÅ›ba o identyfikację wiÄ…za
ProÅ›ba o identyfikację wiÄ…za
Witam.
Kupiłem wiąza którego przedstawiam na zdjęciu poniżej. Na jego etykietce był niewiele mówiący napis "Wiąz". Porównywałem go ze zdjęciami w Tomlinsonie i nie wiem... Sądząc po liściach to może być zarówno drobnolistny jak i polny (choć bardziej się skłaniam ku polnemu).
Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji?
Kupiłem wiąza którego przedstawiam na zdjęciu poniżej. Na jego etykietce był niewiele mówiący napis "Wiąz". Porównywałem go ze zdjęciami w Tomlinsonie i nie wiem... Sądząc po liściach to może być zarówno drobnolistny jak i polny (choć bardziej się skłaniam ku polnemu).
Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji?
- Załączniki
-
- Drzewko.
- jakis wiaz.jpg (49.04 KiB) Przejrzano 9568 razy
-
- LiÂście.
- liscie.jpg (17.87 KiB) Przejrzano 9568 razy
Pozdrawiam.
Marek
Marek
Hmmm... Pytam, bo nie wiem czy go traktować jako indoor, czy outdoor . Teraz, póki jest ciepło to bez róznicy, ale nie bardzo wiem jak z nim postępować zimą. W przypadku drobnolistnego sprawa jest jasna.Kamil pisze:Marku, Ulmus parvifolia to to na pewno nie jest. Jak juz to wiaz polny ale nie jestem sobie pewny.
Wiąz polny chyba jest gatunkiem rodzimym?
Pozdrawiam.
Marek
Marek
Mi się też wydaje tak jak Wojtkowi że to któraś z tych odmian. Kiedyś na forum Tatko Łukasz prezentował coś podobnego viewtopic.php?t=900&highlight= i zostało ładnie opisane przeaz Szyona.
Patrząc na liście jest bardzo duże podobieństwo
Patrząc na liście jest bardzo duże podobieństwo
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
- PiotrMochocki
- 18
czesc witam serdecznie
dzieki za odpowiedĽ. załączam więcej fotek nie wiem czy coś więcej tobi epowiedzą ale proszę bardzo oto kilka fotek.
a jak je podleawc. teraz je codziennie wieczorem dobrze zraszam i troche dodaje wody
a tak w ogóle czy ono jesazcze urośnie?
dzieki za odpowiedĽ. załączam więcej fotek nie wiem czy coś więcej tobi epowiedzą ale proszę bardzo oto kilka fotek.
a jak je podleawc. teraz je codziennie wieczorem dobrze zraszam i troche dodaje wody
a tak w ogóle czy ono jesazcze urośnie?
- Załączniki
-
- mini-IMG_1316.jpg (54.34 KiB) Przejrzano 9309 razy
-
- mini-IMG_1314.jpg (45.23 KiB) Przejrzano 9309 razy
-
- mini-IMG_1316.jpg (54.34 KiB) Przejrzano 9309 razy
-
- mini-IMG_1318.jpg (53.62 KiB) Przejrzano 9309 razy
- PiotrMochocki
- 18
Cześć.
Spora widze jest.Jesli jej nie bedziesz podcinac to owszem moze cosik tam urosnąć,ale raczej juz nie w tej doniczce,moze urosnac ale nie znacznie.Masz link poczytaj viewtopic.php?t=2065
Spora widze jest.Jesli jej nie bedziesz podcinac to owszem moze cosik tam urosnąć,ale raczej juz nie w tej doniczce,moze urosnac ale nie znacznie.Masz link poczytaj viewtopic.php?t=2065
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
- PiotrMochocki
- 18
dzieki tak myslalem ze to ficus. sluchajcie mam kilka pytan:
1. czy donica nie jest za mala?wyczytalem ze powinna miec 2/3 albo 3/4 wysokosc drzewa a ma zdecydowanie mniej
2. jak ja podleawac bo troche lisci ostatnio zrzucila a jestmokra i codziennie ja zraszam. byc moze ma za moktro
3. jest wielokrotnie drutowana i nie wiem czy mam te druty usunac czy nie.
4. jesli donica jest za mala to nalezaloby ja przesadzic. czy moge to zrobic w kazdej chwili?
5. czy macie jakies namiary na bonsaistow z Gdanska albo okolic gdanska>?
1. czy donica nie jest za mala?wyczytalem ze powinna miec 2/3 albo 3/4 wysokosc drzewa a ma zdecydowanie mniej
2. jak ja podleawac bo troche lisci ostatnio zrzucila a jestmokra i codziennie ja zraszam. byc moze ma za moktro
3. jest wielokrotnie drutowana i nie wiem czy mam te druty usunac czy nie.
4. jesli donica jest za mala to nalezaloby ja przesadzic. czy moge to zrobic w kazdej chwili?
5. czy macie jakies namiary na bonsaistow z Gdanska albo okolic gdanska>?