ficus natascha

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
grzesieksz

ficus natascha

Post autor: grzesieksz »

witam...
mam pytanie dotyczace ficusa ....minowicie czy ficus "natasza" to jest spolszczona nazwa ficusa natascha???jezeli tak to wyczytalem ze jest to labolatoryjny okaz i charakteryzuje sie wolnym wzrostem(wyczytalem w ksiazce "robimy bonsai")jezeli jest to prawda to chcialem sie poradzic jakie drzewko bylo by dla mnie odpowiednie na poczatek ...narazie nie posiadam zadnego doswiadczenie tylko spora wiedze teoretyczna dlatego tez chce jakiegos latwego w utrzymaniu drzewka..||..prosze o rady doswiadczonych bonsaistow:P
z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich fasscynatÓw ... :)
Awatar użytkownika
wwoadas
Answers: 0
18
Imie i nazwisko: Adam Filipiak
Województwo: mazowieckie

Post autor: wwoadas »

pewnie ten temat trafi do odpowiedniego dzialu, ale latwy w utrzymaniu jest grubosz (drzewko szczescia) [crasula] albo fikus jakis.
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
grzesieksz

pewnie ten temat trafi do odpowiedniego dzialu

co to znaczy \???.. do jakiego dzialu mialem dac ja jestesm jeszcze nie doswiadczony a omawianie drzewek jest w dziale dla zaawansowanych:/
Awatar użytkownika
wwoadas
18

Odpowiedniego dzialu mialem na mysli SMIETNIK. Nie chce nikogo obrazac, ale czesto jest tak, ze te tematy ktore sie powtarzaja zostaja usuwane.
grzesieksz

przykro mi ale takiego tematu w ktorym byla by odpowidz na mije pytanie dotyczce ficusa nie znalazlem :/:<
Grzegorz

Post autor: Grzegorz »

Grzegorz, te dwie nazwy co podałeś należą do jednego drzewka.
Ja jestem innego zdania że ten rodzaj fikusa rośnie powoli, nawet poleciłbym go Ci, dla początkujących dobre są drzewa iglaste (można znaleĽć w szkółkach) jednak posiadają swoje minusy, również grubosz (drzewko szczęścia) należy do łatwych

jeszcze przeczytaj to :
http://85.116.205.205/bonsai/viewtopic.php?t=2465

PS. Adas decyzje gdzie ma trafić temat zostaw administratorowi, a Ty jeżeli nie umiesz lub nie masz ochoty odpowiadać, to Nie odpowiadaj.
Awatar użytkownika
wwoadas
18

Czytaj uwaznie... w pierwszym poscie ktorego tu napisalem wyrazna jest odpowiedz na pytanie...
grzesieksz

dziekuje za wszelkie rady i uwagi ... ale mam jak juz wspominalem ksiazke pt. "robimy bonsai" jest tam wiele opisow drzewek ale nazy tych drzewek nier sa po polsku tylko jak sie domyslam po lac. dlatego jezeli ktos wie prosze o napisanie nazwy lac tego grubosza :D
dziĘx
Awatar użytkownika
wwoadas
18

... crasula tylko eni wiem czy nie przez 2 s- napisalem wczesniej...
ODPOWIEDZ