Witam.
Moje pytanie dotyczy bardzo drastycznego cięcia pnia przy formowaniu drzewa w stylu Hokidachi. W moim przypadku będzie to cięcie na ok 1/4 wysokości pnia (zdjęcie drzewka wystawię, jak tylko będę mial dostęp do cyfrówki).
W innych wątkach na forum wyczytałem, że taka ingerencja determinuje wysokość pnia, ale własciwie o to mi chodzi.
Chciałem zapytać, czy ktoś z Was postępowal w taki sposób jak na poniższych skanach i czy drzewko to "przetrzymało" (poniższe skany pochodzą z "Bonsai" Płochockiego str. 144.)
Prosiłbym też o jakieś wskazówki na co szczególnie zwracać uwagę przy takim zabiego. Jest on dość inwazyjny więc wolę o wszystko wypytać w miarę szczegółowo.
Drzewko to wiąz drobnolistny. Czy w jego przypadku trzeba to cięcie robić na wiosnę, czy można jeszcze w tym roku póĽną jesienią? Oczywiście przycinane będą równiez korzenie.
Formowanie w stylu miotły
Formowanie w stylu miotły
- Załączniki
-
- Odcinamy pieù na ¿¹danej wysokoœci. Wyciêcie powinno mieÌ formê sto¿ka skierowanego wierzcho³kiem w dó³.
- 1.gif (6.7 KiB) Przejrzano 2499 razy
-
- Miejsce ciĂŞcia owijamy taÂśmÂą i obwiÂązujemy sznurkiem lub drutem, by nie powstaÂło zgrubienie. Drzewko wypuszcza nowe przyrosty
- 2.gif (7.79 KiB) Przejrzano 2499 razy
-
- ZagĂŞszczamy koronĂŞ
- 3.gif (8.54 KiB) Przejrzano 2499 razy
-
- Przez nastĂŞpne lata formujemy koronĂŞ
- 4.gif (9.83 KiB) Przejrzano 2499 razy
Pozdrawiam.
Marek
Marek
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Marku, takie zabiegi powinno sie robic na wiosne. W ten sposob drzewko ma wystarczajaco czasu do wypuszczenia nowych pedow, a co za tym idzie, zabliznienia ran. Wprawdzie Twoje drzewko to "indoor" ale trzeba pamietac, ze przez zime jest o wiele mniej swiatla, a to na pewno nie przyczyni sie do lepszego rozwoju. Poczekaj do wiosny.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie