Grubosz 1
Grubosz 1
Czesc. Pomyslalem ze pokaze wam grubosza,ktorego wzialem od cioci z klatki. Jakos w styczniu pocialem go wlasnie tak jak widzicie. Puscil fajne male zielone listki. Powiedzcie co o nim sadzicie. Moze jakies rady?
- Załączniki
-
- Resize of Resize of DSCF0803.JPG (26.1 KiB) Przejrzano 8610 razy
Oczywiście że się da :-D , mój grubosz ma dość gęstą koronę i w miarę male listki (jak będę miał porządną fotke to dam ) .
Ja zalecam :
- bardzo malo podlewać ( co 10 - 20 dni w zalezności od pory roku (zimą mniej latem więcej)
-stanowisko pólcień, ale jasno (przy ostrym słońcu listki mogą się zmarszczać )
-skracanie końcówek pędów , ja skracałem o 2-4 pary listków i jest cacy , wyrazte wiele drobnych pędów i malych listków . (no na tym co na zdięciu to raczej nie ma co skracać ) .
Ja zalecam :
- bardzo malo podlewać ( co 10 - 20 dni w zalezności od pory roku (zimą mniej latem więcej)
-stanowisko pólcień, ale jasno (przy ostrym słońcu listki mogą się zmarszczać )
-skracanie końcówek pędów , ja skracałem o 2-4 pary listków i jest cacy , wyrazte wiele drobnych pędów i malych listków . (no na tym co na zdięciu to raczej nie ma co skracać ) .
a ja sobie pozwole pokazać moje malutkie "siewki" które dziś dostałem od koleżanki, a teraz ukożeniają się w kieliszkach .
wiecie ile moze to trwać ?
.
a i jeszcze pytanko mam czy dla gruboszka do wsadzenia go do doniczki nada się mieszanka kwaśnego torfu ze zwykłą ziemią ?
a no i jeśli jutro w kwiaciarni dostane większy okaz grubosza to wtedy też zamieszcze jego zdjęcie
wiecie ile moze to trwać ?
.
a i jeszcze pytanko mam czy dla gruboszka do wsadzenia go do doniczki nada się mieszanka kwaśnego torfu ze zwykłą ziemią ?
a no i jeśli jutro w kwiaciarni dostane większy okaz grubosza to wtedy też zamieszcze jego zdjęcie
witam wszystkich jestem nowy )
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
@ kliksiu - grubosz jest sukulentem więc bardziej nada się ziemia do kaktusów lub mieszanka ziemi kwiatowej z piaskiem gruboziarnistym i drobnym żwirem (oczywiście plus drenaż) - chodzi o to ażeby ziemia była jak najbardziej przepuszczalna.
Jeśli chodzi o ciekawe zdolności grubosza to wypuszcza on poprostu nowy pęd (najczęściej dwa) w miejsce uciętej gałązki lub liścia i może się wydawać we wczesnym stadium rozwoju że to dwa małe listki
Jeśli chodzi o ciekawe zdolności grubosza to wypuszcza on poprostu nowy pęd (najczęściej dwa) w miejsce uciętej gałązki lub liścia i może się wydawać we wczesnym stadium rozwoju że to dwa małe listki
Pozdrawiam
Marcin Szymanek
Marcin Szymanek