Automatyczne zaznaczanie bledow ortograficznych
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Automatyczne zaznaczanie bledow ortograficznych
Witajcie,
jakis czas temu rozmawialismy na temat bledow ortograficznych i jak one nas denerwuja. Zwiazku z tym zaczalem, z czasem, dopisywac do automatu aby zaznaczal bledy ortograficzne. W tym miejscu chce podkreslic, ze to wszystko zaznaczane jest automatycznie i zaden moderator nie macza w tym palcow.
Jak to w zyciu bywa (jeszcze nie znalazl sie nikt taki kto by wszystkim dogodzil) zaczeli sie ludzie denerwowac jesli w ich postach znalazla sie taka poprawka. Ja uwazam, ze nie jestesmy komputerami i kazdemu moze zdarzyc sie jakis blad ortograficzny. Czemu zaraz sie denerwowac? Widzac blad (dzieki tej poprawce) w moim poscie, zaraz go edytuje i poprawiam i po klopocie. No ale kazdy ma inne podejscie do takich spraw.
Zwiazku z tym prosze o oddanie glosu w ankiecie czy ow system mam dalej rozwijac czy rezygnujemy z niego.
Dostalem tez propozycje aby skrypt poprawial bledy i ich nie wyroznial. Tego rozwiazania nie chce poniewaz czemu mamy sobie zycie ulatwiac, w koncu to nasz jezyk ojczysty i kazdy powinien go znac.
Zycze milej niedzieli.
jakis czas temu rozmawialismy na temat bledow ortograficznych i jak one nas denerwuja. Zwiazku z tym zaczalem, z czasem, dopisywac do automatu aby zaznaczal bledy ortograficzne. W tym miejscu chce podkreslic, ze to wszystko zaznaczane jest automatycznie i zaden moderator nie macza w tym palcow.
Jak to w zyciu bywa (jeszcze nie znalazl sie nikt taki kto by wszystkim dogodzil) zaczeli sie ludzie denerwowac jesli w ich postach znalazla sie taka poprawka. Ja uwazam, ze nie jestesmy komputerami i kazdemu moze zdarzyc sie jakis blad ortograficzny. Czemu zaraz sie denerwowac? Widzac blad (dzieki tej poprawce) w moim poscie, zaraz go edytuje i poprawiam i po klopocie. No ale kazdy ma inne podejscie do takich spraw.
Zwiazku z tym prosze o oddanie glosu w ankiecie czy ow system mam dalej rozwijac czy rezygnujemy z niego.
Dostalem tez propozycje aby skrypt poprawial bledy i ich nie wyroznial. Tego rozwiazania nie chce poniewaz czemu mamy sobie zycie ulatwiac, w koncu to nasz jezyk ojczysty i kazdy powinien go znac.
Zycze milej niedzieli.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- PiotrMochocki
- 18
Kamilu wydaje mi sie ze to bardzo dobre posuniecie.Dla nas np.Mnie i sporo osób w moim podobnym wieku przyda sie dobrze gramatyke pisac,tymabrdziej ze w gim.sa jeszcze dyktanda
Ale tak powaznie,ja nie mam nic przeciwko,wkoncu to nasz język Ojczysty,powinismy go znac i szanowac
Pozdrawiam
Ale tak powaznie,ja nie mam nic przeciwko,wkoncu to nasz język Ojczysty,powinismy go znac i szanowac
Pozdrawiam
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
-
- 18
-
- 18
Kamilu
Myślę, że juz samo wyróżnienie wystarczyłoby w tym przypadku. Zmiana kolorku zainteresuje autora, przykuje jego uwagę. Wtedy rzeczywiście mówimy o . dla piszącego. Dopisek "ort" natomiast, co niektórych może już nieco... zdeprymować , ponieważ nosi znamiona piętnowania, a nie zawsze jest to słuszne (dysleksja, dysgrafia, osoby w sile wieku itp).
Myślę, że juz samo wyróżnienie wystarczyłoby w tym przypadku. Zmiana kolorku zainteresuje autora, przykuje jego uwagę. Wtedy rzeczywiście mówimy o . dla piszącego. Dopisek "ort" natomiast, co niektórych może już nieco... zdeprymować , ponieważ nosi znamiona piętnowania, a nie zawsze jest to słuszne (dysleksja, dysgrafia, osoby w sile wieku itp).
"Nie w poznaniu le¿y szczêœcie, lecz w d¹¿eniu do niego"
Edgar Alan Poe
Edgar Alan Poe
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Ja nie widzę niczego złego w zaznaczeniu błędu z dodatkiem -ort.-
Błędy, pojawiające się na forum, są czasem bardzo rażące, a co najbardziej mnie dziwi, popełniają je często ludzie, chodzący jeszcze do szkoły.
Zgadzam się, że jest w tym coś z piętnowania, ale może będzie to wyjście, które zmotywuje do starannego redagowania postów.
Przecież, nie trzeba sięgać po słownik, a wystarczy włączyć Word z autokorektą i tam napisać post, by go potem wkleić. Takie wyjście proponuję osobom, u których problemy z ortografią są z jakiegoś powodu większe.
Pozdrawiam.
Błędy, pojawiające się na forum, są czasem bardzo rażące, a co najbardziej mnie dziwi, popełniają je często ludzie, chodzący jeszcze do szkoły.
Zgadzam się, że jest w tym coś z piętnowania, ale może będzie to wyjście, które zmotywuje do starannego redagowania postów.
Przecież, nie trzeba sięgać po słownik, a wystarczy włączyć Word z autokorektą i tam napisać post, by go potem wkleić. Takie wyjście proponuję osobom, u których problemy z ortografią są z jakiegoś powodu większe.
Pozdrawiam.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
Często sięgam po słownik ortograficzny, bo mam problemy z ortografią, ale nie uważam, by poprawienie moich błędów na czerwono nawet z dopiskiem //ort, było piętnowaniem. To w końcu jest dość istotna informacja dla autora postu, że napisał z błędem, jak i dla czytających ten post, zwłaszcza wzrokowców, którzy jeśli mają również problemy z ortografią i będą czytać tekst zawierający błędy, a nie będą tego świadomi, to mogą Ľle się uczyć. Zresztą w końcu po to jest edycja postów, aby zlikwidować powstałe błędy. Napisałeś z błędem, system to zakomunikował, poprawiasz, błędu nie ma. Proste.
Piętnowaniem mogłoby być licznik takich błędów umieszczony np. pod nickiem (wtedy mógłbym się obrazić).
Piętnowaniem mogłoby być licznik takich błędów umieszczony np. pod nickiem (wtedy mógłbym się obrazić).
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Kamil pisze:Dostalem tez propozycje aby skrypt poprawial bledy i ich nie wyroznial. Tego rozwiazania nie chce poniewaz czemu mamy sobie zycie ulatwiac, w koncu to nasz jezyk ojczysty i kazdy powinien go znac.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
Nie ma co ulatwiac. w taki sposob to nikt nigdy nie nauczy sie ortografii. Natomiast zauwazylam, ze system nie zawsze sygnalizuje bledy. Np. jeden z kolegow napisal slowo '' artykul '' przez o z kreska i system tego nie zaznaczyl. Kilka innych ortow, ktore zauwazylam tez nie byly zaznaczone. No coz, lepiej jednak kilka , niz wcale. )))
Lepiej mniej wiedziec, niz nic nie wiedziec ;))