buk pospolity
-
cezaryL
buk pospolity
witam zakupiłem tego buka w szkółce. wysokosci około 50cm
mam prosbe abyscie doradzili jak go wyformowac. na dole zalozylem juz odrutowanie wstepne..
czekm na propozycje wasze
mam prosbe abyscie doradzili jak go wyformowac. na dole zalozylem juz odrutowanie wstepne..
czekm na propozycje wasze
- Załączniki
-
- buk
- IMG_3831.jpg (58.98 KiB) Przejrzano 5605 razy
-
cezaryL
-
cezaryL
ok..
czy ciecia dokonac teraz??
słyszałem ze przy nasadzie pna owija sie drutem, i podono drzewko przypiera w pnu na masie..
czy wystarczy wsadzic tylko do gruntu czy rowniez założyc drut przy nasadzie???
czy nowe pędy teraz przycinac??
w jaki sposob zagęscic drzewko???
z gory dzieki za odpowiedz...
czy ciecia dokonac teraz??
słyszałem ze przy nasadzie pna owija sie drutem, i podono drzewko przypiera w pnu na masie..
czy wystarczy wsadzic tylko do gruntu czy rowniez założyc drut przy nasadzie???
czy nowe pędy teraz przycinac??
w jaki sposob zagęscic drzewko???
z gory dzieki za odpowiedz...
- PiotrMochocki
- 20
-
cezaryL
-
acer6
Tak to najlepszy pomysł .cezaryL pisze:a moze lepiej wsadzic go do gruntu i poczekac te 2 lata???
To już bez sensu .cezaryL pisze:czy mozna teraz go przyciac lekko.??? chodzi o liscie..
jak zagescic drzewk ??:(
Nie traktuj tego narazie jak "drzewko" a raczej jak zwykłą siewke graba. Jeśli chcesz coś zdziałać na tym ,to bez gruntu się raczej nie obejdzie .
Mozesz przyciąć w tym sezonie (tj.np pokazali Kamil czy Robert) ,ale równie dobrze mozesz nic z tym nie robic . Przede wszystkim do gruntu i cierpliwosci!
IMO nie ma tu narazie czego zagęszczać (tylko spowolnisz wzrost i niewiele z tego bedziesz miał.
Jeśli chcesz pobawic się w formowanie ,kup lepszy materiał i wtedy cos zdziałasz ,a na razie sobie czekaj aż patyczek utyje :-P .
POzdr
- PiotrMochocki
- 20