Na parapecie czy pod parapetem

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
iwosial

Na parapecie czy pod parapetem

Post autor: iwosial »

Zastanawiam się, czy jest jakaś zasadnicza różnica między postawieniem doniczki z drzewkiem na parapecie, czy koło niego. Ja postawilam swoje drzewko na stoliku pod parapetem, (jak widać na zdjęciu). Boję się, że gdy postawię na samym parapecie, może być za bardzo naświetlone. :roll: Oczywiście to zależy od pogody; raz jest cień cały dzień, innym razem słońce wali w okno pół dnia.
Co sądzicie o takim usadowieniu drzewka? Czy to miejsce jest dostatecznie jasne?

Obrazek
Awatar użytkownika
IwonaF
Answers: 0
18
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Jakie to okno? Wschodnie? Teraz jak jest na dworze ponad 20 stopni to najlepiej wystawiać serissę na dwór :)
iwosial

Post autor: iwosial »

Okno mam co prawda wschodnie, tylko:
1) w moim mieście nie ma tak wysokiej temperatury (dla przykładu - leje od 3 dni)
2) nie mogę wystawić jej na dwór, bo mieszkam w bloku (nie mam balkonu)
:(
Awatar użytkownika
IwonaF
18
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Ja wszystkie moje drzewka trzymam na parapecie na oknie wschodnim. I myślę, że dobrze by było gdybyś swoje drzewko też postawiła na parapet. Firanka zabiera mu zbyt dużo słońca.
bambeusz

Post autor: bambeusz »

Niektóre z drzewek najlepiej trzynać na dworzu. Jeśli nie mieszkamy w bloku a nie mamy balkonu najlepiej trzymać na oknie, chociaż nie wszystkie gatunki. Np. klon pospolity potzrebuje dużo słońca i lepiej jest go trzymać na parapecie.
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
18

Post autor: PiotrMochocki »

Ale na parapecie wenwtrznym tym w mieszkaniu czy zerwnetrznym?
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
bambeusz

Post autor: bambeusz »

Na parapecie wewnętrznym ( w domu). I otwierać przy nim okno, żeby bonsai miało świerze powietrze.
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
18

Post autor: PiotrMochocki »

Czy widziałes kiedys klona palmowego trzymanego w domu,bo ja nie :roll:
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
Naitsabes

Post autor: Naitsabes »

może w ziemiance na parapecie by wytrzymał javascript:emoticon(':-P')
Kapitan

Post autor: Kapitan »

Ja mam CHAENOMELES SPECIOSA na oknie poludniowym bo nie mam innych okien ani balkonu. Czy to dobre okno?? czasami dosc slonecznie
Nihlahtak

Post autor: Nihlahtak »

Sorry ze taki lekki offtop, ale czy ta twoja CHAENOMELES SPECIOSA ma teraz purpurowe liście?
Kapitan

Post autor: Kapitan »

Dopiero kwitnie wiec niestety :( nie moge ci tego powiedziec. A ty masz taka roslinke?? podobno jest z owocami jadalnymi
ODPOWIEDZ