Klon zwyczajny (Acer platanoides L.)
Klon zwyczajny (Acer platanoides L.)
Witam,
Przedstawiam wam klona pozyskanego tego roku. Wysokość drzewka od podstawy pnia 30 cm, obwód pnia przy podstawie 15 cm. Został posadzony do mieszanki torfu i drobnych kamyczków frakcji 4-10 mm. Zostały założone odciągi na 4 gałązkach. Miejsca po cięciu korzeni zostały obsypane ukorzeniaczem.
Moja żona jak go zobaczyła powiedziała, że wygląda jak Guliwer związany linami i pewnie ta nazwa z nim zostanie.
Niepokoją mnie jego liście jak widać na zdjęciach wywijają się w drugą stronę i nie wiem jaka może być tego przyczyna??
Jeszcze nie wybrałem frontu drzewka ale na to mam dużo czasu. Narazie muszę się starać o lepsze zagęszczenie i rozwój nowych gałęzi z uśpionych pąków oraz wyprowadzenie nowego wierzchołka drzewka.
Co o nim sądzicie??
Przedstawiam wam klona pozyskanego tego roku. Wysokość drzewka od podstawy pnia 30 cm, obwód pnia przy podstawie 15 cm. Został posadzony do mieszanki torfu i drobnych kamyczków frakcji 4-10 mm. Zostały założone odciągi na 4 gałązkach. Miejsca po cięciu korzeni zostały obsypane ukorzeniaczem.
Moja żona jak go zobaczyła powiedziała, że wygląda jak Guliwer związany linami i pewnie ta nazwa z nim zostanie.
Niepokoją mnie jego liście jak widać na zdjęciach wywijają się w drugą stronę i nie wiem jaka może być tego przyczyna??
Jeszcze nie wybrałem frontu drzewka ale na to mam dużo czasu. Narazie muszę się starać o lepsze zagęszczenie i rozwój nowych gałęzi z uśpionych pąków oraz wyprowadzenie nowego wierzchołka drzewka.
Co o nim sądzicie??
- Załączniki
-
- Klon zwyczajny (Acer platanoides L.)1.jpg (39.01 KiB) Przejrzano 4961 razy
-
- Klon zwyczajny (Acer platanoides L.)2.jpg (42.19 KiB) Przejrzano 4962 razy
-
- Klon zwyczajny (Acer platanoides L.)3.jpg (49.3 KiB) Przejrzano 4962 razy
-
- LiÂście1.jpg (58.61 KiB) Przejrzano 4962 razy
-
- LiÂście2.jpg (53.82 KiB) Przejrzano 4962 razy
-
- LiÂście3.jpg (63.95 KiB) Przejrzano 4961 razy
-
- LiÂście4.jpg (57.22 KiB) Przejrzano 4961 razy
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Tomku, co do wygladu lisci to bym sie nie martwil, one sie dopiero rozwijaja (no chyba, ze juz byly rozwiniete i sie zwijaja?). Niepokoja mnie jednak te biale punkty
Co do dalszej hodowli. Tomku, standardowo na kilka lat do gruntu. Zwroc uwage, ze galazki sa za cienkie w stosunku do pnia. Rowniez nowy wierzcholek musi byc pogrubiony. Trzymajac te drzewko w doniczce bedziesz czekal latami na zadawalajacy Ciebie efekt.
Co do dalszej hodowli. Tomku, standardowo na kilka lat do gruntu. Zwroc uwage, ze galazki sa za cienkie w stosunku do pnia. Rowniez nowy wierzcholek musi byc pogrubiony. Trzymajac te drzewko w doniczce bedziesz czekal latami na zadawalajacy Ciebie efekt.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie