UmierajÄ…ce bonsai- porady

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
zuberek

UmierajÄ…ce bonsai- porady

Post autor: zuberek »

Witam dostałem "wrak" bonsai od pewnej zapracowanej Studentki

Tzn. drzewko jest ładnie przycięte i uformowane lecz całkowicie straciło liście...
U mnie zaczeło wypuszczać jeden listek z pnia i na dole z korzenia.
Czy jest jeszcze szansa że puści listki z tych przesuszonych gałązek?

Moge podlać je rozcieńczonym nawozem, czy poczekać aż puści liście całkowicie? troche waham się teraz gdyż martwie się że cąłkiem obumrze po takim drinku

I jeszcze jedno- przydało by mu się przycinanie korzeni i zmiana ziemi (kupiłem specjalną do bonsai) czy lepiej zrobić to teraz gdy jest gołe czy zrobić to potem jak wypuści liście?

Jest to jakieś "Marketsai" kupione w OBI , ma proste gładkie listki...
Awatar użytkownika
IwonaF
Answers: 0
19
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Po pierwsze zdjęcie by sie przydało :)
Od kiedy drzewko jest w stanie bezlistnym? Jeśli wystają mu korzenie to przesadĽ je do większej doniczki, podlej czystą odstaną wodą i czekaj. Narazie nie podlewaj nawozem.
Nelchael

Post autor: Nelchael »

zuberek pisze: I jeszcze jedno- przydało by mu się przycinanie korzeni i zmiana ziemi (kupiłem specjalną do bonsai) czy lepiej zrobić to teraz gdy jest gołe czy zrobić to potem jak wypuści liście?
W zadnym wypadku nie teraz. Jesli przerosło doniczke, to wsadĽ do większej, ale, na Boga, umierajacemu drzewku nie przycinaj Ľródła sił witalnych- korzeni.;).
ODPOWIEDZ