grab czy wiaz drobnolistny dylemat???

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
shaut

grab czy wiaz drobnolistny dylemat???

Post autor: shaut »

Witam kupilem 3 dni temu na Allegro dwa drzewka,rzekomo mial to byc grab japonski,dzisiaj drzewka przyszly do domu sa ladne,ale do zludzenia przypominaja mi wiaz drobnolistny bo juz kiedys go mialem,oto link do aukcji:http://www.allegro.pl/item102466775_bon ... nski_.html
Czy to faktycznie wiaz?,bo sprzedajacy zazekal sie ze to grab :razz: jesli to grab japonski to ja go pielengowac,podlewac itp?,aha i przyszly one w takich samych doniczkach jak na zdjeciu tylko plastikach,czy przesadzic juz je do plaskich czy poczekac jeszcze pare dni???
Dzieki za rady.
acer6

Post autor: acer6 »

Oczywiście Cię porobili i dostałes wiąza chińskiego ,poza tym kto by ustawiał graba na parapecie w domu ?? Niewiedza i amatorszczyzna sprzedawców "bonsai" na allegro nie zna granic informacje maja wyssane z palca ,naiwnosć kupujących jest niestety jeszcze większa niż głupota sprzedawców :wink: ,szkoda że po fakcie ale masz linka : viewtopic.php?t=729&start=0
shaut

Eh no widzisz i jak tu byc pewnym skoro sam sprzedajacy nie wie co sprzedaje :? ,no ale trudno przeciez tego nie wyrzuce,dobrze ze dostalem przynajmniej drzewka takie jak na aukcji a nie jakies badyle :wink: .A co do hodowli tych roslin to mozna posluzyc sie opisem wiazu drobnolistnego i tak je pielegnowac???
Awatar użytkownika
IwonaF
Answers: 0
19
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Awatar użytkownika
Kamil
Administrator
21
Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
Województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Kamil »

shaut pisze:Eh no widzisz i jak tu byc pewnym skoro sam sprzedajacy nie wie co sprzedaje :?
Takich rzeczy sie nie kupuje na allegro! (na marginesie: dlatego tez ja nie chce sprzedawac drzewek na allegro) Po to sa szkolki, sklepy bonsai.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
shaut

Chcialem kupic drzewka w sklepie jakims,albo szkolce,ale kolo mnie w poblizu nie ma nic takiego i dlatego zdecydowalem sie na Allegro :?

A co do drzewek bo nie chcialbym zeby uschly ani nic z tych rzeczy,jako ze jestem nowicjuszem to mam pare pytan:

-Czy lepiej jak drzewka beda staly w oknie wschodnim czy zachodnim?(we wschodnim do popoludnia swieci bez przerwy slonce i balem sie ze to moze byc dla nich za mocne)

-Czy przesadzic te drzewka do plaskich doniczek czy zostawic narazie w takich?

-Czy sama ziemia akadama wystarczy jako grunt dla drzewek i czy dostane ja moze na gieldzie kwiatowej czy moze byc problem,no i czy zmienic podloze na ta akadame, czy zostawic takie narazie jak jest?
Aha i jeszcze jedno czytalem ze na sam dol daje sie drobne kamyczki jako drenaz,jakie to moga byc kamyki i dostane je w ogrodniczym?

-Kiedy zaczac nawozic drzewka i co ile dni tak( odzywka dla bonsai z pokonu bedzie dobra?)

Narazie wiecej pytan nie przychodzi mi do glowy :wink: ,troche duzo tego CZY,ale chyba zaczne sie kierowac przyslowiem,ze kto pyta nie bladzi :-P

Ponizej przedstawiam zdjecia drzewek,mam nadzieje ze sa w miare wyrazne.
Załączniki
A oto drugie drzewko
A oto drugie drzewko
drzewko 2.JPG (56.74 KiB) Przejrzano 9011 razy
Oto pierwsze drzewko.
Oto pierwsze drzewko.
drzewko 1.JPG (58.11 KiB) Przejrzano 9011 razy
Nelchael

Post autor: Nelchael »

shaut pisze:-Czy przesadzic te drzewka do plaskich doniczek czy zostawic narazie w takich?
Zostawić. Przesadza sie drzeko zadomowione, we wzorowej kondycji.
-Czy sama ziemia akadama wystarczy jako grunt dla drzewek
tak {chyba ;p}
i czy dostane ja moze na gieldzie kwiatowej czy moze byc problem,no i czy zmienic podloze na ta akadame, czy zostawic takie narazie jak jest?
Tak{na Allegro tez], nie{edit- nie zmieniac, oczywiście ;d}.
Aha i jeszcze jedno czytalem ze na sam dol daje sie drobne kamyczki jako drenaz,jakie to moga byc kamyki i dostane je w ogrodniczym?
Kamyczki do drenazu, dostaniesz....Od biedy skorupki orzechow, potluczona porcelana czy zwykle male kamyki.
-Kiedy zaczac nawozic drzewka i co ile dni tak( odzywka dla bonsai z pokonu bedzie dobra?)
Idealna; wg instrukcji{?, nie wiem, czy takowa jest}.
shaut

Aha rozumiem,a zauwazylem jeszcze jedno,ze moje drzewko zrzucilo nieco lisci moze to przez zmiane otoczenia,co ja moge zrobic zeby sie najszybciej zaklimatyzowalo,chyba narazie niewiele??,no i co z tym oknem wschod-zachod powie ktos? :razz:
shaut

I jak pomoze ktos,bo drzewka stracily juz nieco lisci,aktualnie stoja przy oknie wschodnim gdzie jest dosyc duzo slonca,moze to zle, okno przy drzewkach jest otwarte caly czas tzn tak uchylone w nocy rowniez czy to moze byc przyczyna???
Awatar użytkownika
IwonaF
19
Kontakt:

Może, drzewka nie lubią przeciągów.
shaut

Aha,czyli sugerujesz,zeby odstawic je w miejsce zdala od tego okna tak?
shaut

A jeszcze mam dwie niejasnosci:

-co do tej ziemi czy mam wyciagnac drzewka i nasypac im na spod drenazu czy narazie nic z nimi nie robic az sie zaakliamtyzuja

-i te kamyczki w wodzie obok,czy to musi byc keramzyt czy obojetnie jakie kamyczki,jesli keramzyt to gdzie go dostane?
Awatar użytkownika
IwonaF
19
Kontakt:

Na oknie mogą stać, ale nie w przeciągu.
Drzewka zostaw, niech się zaaklimatyzują, a keramzyt można kupić w każdym większym sklepie ogrodniczym i pewnie w markecie budowlanym też.
shaut

Czy to nie sa przypadkiem takie biale kamyczki,ktore sie uzywa do posadzek bo znalazlem w domu takie i sie zastanawiam czy by sie nadaly :razz:
Awatar użytkownika
IwonaF
19
Kontakt:

Obrazek
shaut

Aha rozumiem dzieki Iwonka :wink: a jeszcze jedno co do tych kamykow bo nie do konca zrozumialem mianowicie:

kupuje ten keramzyt wsypuje ich troche na podstawke zalewam woda do takiego poziomu zeby gorna ich warstwa byla sucha i na to klade doniczke(aha i podstawka srednicy takiej zeby z gory zakryc cala roslinke?)
Awatar użytkownika
IwonaF
19
Kontakt:

Ja bym radziła tak: na dużą podstawkę keramzyt, na keramzyt podstawka od doniczki, a na nią donica. Wówczas możesz cały keramzyt zalać wodą bez obawy, że potopisz korzenie ;)
ODPOWIEDZ