Corylus avellana 'Contorta'
Corylus avellana 'Contorta'
Pare dni temu napotkałam w szkółce tą oto bardzo interesującą (oczywiście wg mnie) odmianę leszczyny
Zamierzona forma kształtowania - kaskada. Oczywiście drzewko wymaga jeszcze sporo pracy, ale jestem ciekawa Waszych opinii. Jak się poprawi pogoda to zrobię lepsze zdjęcie gdzie widać całą ulistnioną długą gałąĽ.
Zamierzona forma kształtowania - kaskada. Oczywiście drzewko wymaga jeszcze sporo pracy, ale jestem ciekawa Waszych opinii. Jak się poprawi pogoda to zrobię lepsze zdjęcie gdzie widać całą ulistnioną długą gałąĽ.
Właśnie przymierzałem się do zamieszczenia tematu o "Contorcie" - Iwono byłaś szybsza. Ta odmiana jest w stanie w błyskawicznym tempie uruchomić wyobraĽnie ze względu na kształty jakie przybierają jej gałązki. Chyba w dość szybkim tempie można zacząć podziwiać ją jako drzewko bonsai i przy okazji podjadać z niej orzeszki.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
-
- 19
Witam
Fakt rośnie wolno. Ale... największym mankamentem sa bardzo duże i nieproporcjonalne liście Miałem kiedyś taki okaz, posadziłem w gruncie i skończyło się wydaniem go do innego ogrodu co by sobie rósł swobodnie. W zasadzie w momencie kupna wyglądał badziej na "bonsai" niż póĽniej.
No i niestety bardzo go lubią maszyce.
Fakt rośnie wolno. Ale... największym mankamentem sa bardzo duże i nieproporcjonalne liście Miałem kiedyś taki okaz, posadziłem w gruncie i skończyło się wydaniem go do innego ogrodu co by sobie rósł swobodnie. W zasadzie w momencie kupna wyglądał badziej na "bonsai" niż póĽniej.
No i niestety bardzo go lubią maszyce.
Pozdrawiam
Rysiek
Rysiek