[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) Grab yamadori. - Forum poświęcone sztuce bonsai - od ponad 20 lat!
Forum poświęcone sztuce bonsai - od ponad 20 lat!
Bonsai forum, kluby bonsai, książki bonsai, sklepy bonsai - krótko mówiąc prawie wszystko co powinieneś wiedzieć o bonsai.
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
.
Pozyskany tej wiosny.Trochę go przyciąłem ale nie wiem czy wystarczająco.Zastanawiam się czy go wstępnie nieuformować.Prosze o wskazówki.Pozdrowienia.
Całkiem fajny materiał :D ja i Mateusz też ostatnio pozyskiwaliśmy drzewka i przycięliśmy korzenie i gałęzie. Jestem początkujący, ale wiem że z formowaniem pozyskanych drzewek trzeba zaczekać do następnego sezonu, tak więc radzę Ci zacząć formować to drzewko dopiero gdzieś za rok, ale o fachowe porady lepiej pytaj bardziej zaawansowanych :D
Pozdrawiam
Nie Istnieje Droga ProwadzÂąca Do Pokoju - PokĂłj Jest DrogÂą... / Marcin
Hej
Moim zdaniem ma on troche chaotyczną korone. Gałązki za bardzo sie krzyżują, a za rok trudniej będzie sie je przycinać. Ja bym usunęła troche gałązek, zrobiła lepszy "prześwit" korony.
Nie wiem czy mnie oczy nie mylą, ale chyba jest tam troche martwych gałązek, niezbyt ciekawie wyglądają.
Ciekawy materiał , choć nie obejdzie się bez mocnych cięć (na szczescie graby w miarę szybko rosną i cięcie nawet do zera im nie straszne) . Myślę że nie ma co sie teraz bawic w wycinanie krzyżujących się ,czy chaotycznych gałęzi ,bo i tak na wiosnę bedzie trzeba większość grubych skrócić bardzo mocno i zbudowania koronę od nowa .
Myślę że do przemyślenia jest kwestia pierwszego konaru ,który rośnie jak pień do góry ,albo go skrócic b.mocno i nowe pędy wyprowadzić do dołu ,albo całkiem usunac (i pierwszy konar zrobić wyżej) ,albo jeszcze coś innego .