Mam małą jabłonke oto ona ma około 12 cm gdy chciała rosnąć w góre to ją przycinałem nie daje jej dalej w góre rosnąć ale chciałbym żeby jakieś gałązki rasły.
MAME jak to jest
MAME jak to jest
Cze chciałbym sie spytać bo bardzo mi sie MAME Bonsai podoba ale nie wiem jak o nie dbać żeby takie małe było i wogóle jak ktoś ma jakieś linki, może porady to ja chętnie posłucham
Mam małą jabłonke oto ona ma około 12 cm gdy chciała rosnąć w góre to ją przycinałem nie daje jej dalej w góre rosnąć ale chciałbym żeby jakieś gałązki rasły.
no i te liście takie duże.
- Załączniki
-
- Nie ma nawet roku
- jabÂłoĂą.jpg (19.26 KiB) Przejrzano 4181 razy
-
Gonzio
-
acer6
Moim zdaniem twoja sadzonka nie nadaje się na mame bonsai ,popatrz na wielkość liści ,poza tym jest zdecydowanie za cienka.
no i to co napisał juz wwoadas , czyli ... ty chyba tego nie trzymasz w domu
? . Na mame na dwór powinny być dobre bukszpany, wiazy [odm. z małymi liśćmi] ,jałowce [odm. bardzo wolno rosnace] i wiele wiele innych . Mame wcale nie jest takie łatwe w utrzymaniu ,naleśy zadbać o odpowiednie nawodnienie (czyli podlewać dużo częściej niż te w większych doniczkach ) , lepiej chronić przed mrozem itd .
Na domowe mame polecam ficusy natasza (można kupić czasem w kwiaciarniach , zazwyczaj jest po kilkanascie w doniczce i większość jest bardzo cienka , ale jak się dobrze rozejżysz możesz wybrać co ś fajnego ) ,poza tym z crassulą nie powinno być chyba problemu (no i o podlewanie nie trzeba się bać ) .[/url]
no i to co napisał juz wwoadas , czyli ... ty chyba tego nie trzymasz w domu
Na domowe mame polecam ficusy natasza (można kupić czasem w kwiaciarniach , zazwyczaj jest po kilkanascie w doniczce i większość jest bardzo cienka , ale jak się dobrze rozejżysz możesz wybrać co ś fajnego ) ,poza tym z crassulą nie powinno być chyba problemu (no i o podlewanie nie trzeba się bać ) .[/url]
Dziękuje za rady mam już fajne drzewko na oku będe robił z niego małe bonsai, będe starał sie robić (formować) drzewka jak najmniejsze aż kiedyś z jakiegoś drzewka wyjdzie mi mame i to będzie jeden z najpiękniejszych dni mojego życia.
Jak macie jakieś linki z drzewkami MAME - obrazki porady itp. chętnie przyjme
Jak macie jakieś linki z drzewkami MAME - obrazki porady itp. chętnie przyjme
- fater
- 21
- Imie i nazwisko: Roman S.
- Województwo: śląskie
Witam.
Proponuję poszukać w necie - google itp.
A oto jeden link do mame bonsai www.mini-bonsai.com/indexe.html
Proponuję poszukać w necie - google itp.
A oto jeden link do mame bonsai www.mini-bonsai.com/indexe.html
Pozdrawiam
Roman
Roman