Hibiscus syracus

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Robsonowa

Hibiscus syracus

Post autor: Robsonowa »

Witam wszystkich serdecznie.
Jestem nowicjuszką - ale bardzo mocno przejętą moimi licznymi roślinkami a zwłaszcza ketmią syryjską. Jesienią kupiłam nasionka, które nie wymagały stratyfikacji i od razu wsadziam je do ziemi.
Po upływie miesiaca wykiełkowało mi 6 roślinek. Niestety póĽniej trzy z nich zginęły i zostały trzy najsilniejsze okazy, które przedstawiam poniżej. Nie wiem zbytnio jak im teraz dogodzić aby stały się jeszcze ładniejsze i pięknie mi rosły .Proszę o radę, czy rozsadzić je, czy zasilać itp.
pozdrawiam
Załączniki
NajwiĂŞksza roÂślinka ma ok. 6 cm, kolejne 5 i 4cm.
NajwiĂŞksza roÂślinka ma ok. 6 cm, kolejne 5 i 4cm.
P1010048.JPG (52.92 KiB) Przejrzano 1473 razy
P1010044.JPG
P1010044.JPG (49.89 KiB) Przejrzano 1473 razy
ENERGY

Post autor: ENERGY »

Na pewno chodzi ci o Hibiscus Syriacus. Jest to wolno rosnący krzew o sztywnych, prostych pędach i zielonych, opadających na zimę, liściach. Kwiaty podobne do kwiatów malwy, duże, koloru niebieskiego z fioletowym środkiem, pojawiające się licznie w czerwcu – sierpniu.
Wymaga próchnicznej, lekko kwaśnej gleby i osłoniętego stanowiska. Na zimę można przykryć nasadę rośliny. Do nasadzeń pojedynczych i grupowych w przydomowych ogródkach, czyli do większej doniczki i jak chcesz możesz rozsadzić lub nie to zależy od ciebie, co chcesz osiągnąć, póĽniej do ogródka, jeśli takowy posiadasz lub na balkon.
ODPOWIEDZ