Rozmnożenie Fikusa Benjamina.

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
yarek

Rozmnożenie Fikusa Benjamina.

Post autor: yarek »

Witam,

Zainteresowałem się, wciągnęło mnie i chciałbym rozmnożyć mojego fikusa benjamina. Hodowany jest raczej normalnie, bez przycinania, poprostu domoowe drzewko. Ja natomiast chciałbym go rozmnożyć, pomysł może trudny na początek, ale nie w tym rzecz. Czy macie jakieś porady jak to zrobić? Zdecydowałem się ukorzenić gałązkę z mojego fikusa, mój obecny fikus rośnie w "normalnych warunkach", ziemia - nic specjalnego, ogrodnicza do hodowali kwiatów w doniczkach, nigdy nie przycinany. Czytałem, że przy ukorzenianiu potrzebna jest raczej specjalna gleba, mieszanka torfu i perlitu. Oczywiście jakiś ukorzeniacz. Czy ten gatunek nadaje się do romnażania w ten sposób? Macie może jakieś wskazówki, pomysły jak to wykonać, które gałązki wybrać (podobno koniec wiosny to dobry czas na ukożenianie młodych gałązek)?
Czekam na wskazówki :-)

pozdrowienia
musco
Answers: 0
20

Post autor: musco »

pomysł może trudny na początek
:shock: :shock: :shock:
ukorzeniacz+ziemia uniwersalna
powinno sie udac nawet przy wsadzeniu szczepki do samej ziemi lub wody
Jacek
ENERGY

Post autor: ENERGY »

Fikus jest najprostszym gatunkiem do rozmnażania. Najszybszym sposobem, który nie wymaga od nas wysiłku jest, gdy uciętą gałązkę włożysz do wody i po kilku tygodniach powinna ona puścić korzenie.
Fikusy można rozmnażać przez cały rok.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2006, 13:58 przez ENERGY, łącznie zmieniany 1 raz.
yarek

Post autor: yarek »

No to kurde, dziękuje! :D Udało mi się trafić na coś prostego na początek :D
Gonzio

Post autor: Gonzio »

ja swojego fikusa w wodzie trzymam jakies trzy tygodnie i dopiero korzenie zaczal puszczac :wink: coz hobby dla cierpliwych :wink:
Pozdrawiam-Gonzio
Kropa

Post autor: Kropa »

Wystarczyło sie mamy spytać. Ona <font color="#FF0000">napewno //ort</font> by wiedzała. :-)

Pozdrawiam Olcia :wink:
ODPOWIEDZ