Mirt.

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
salem

Mirt.

Post autor: salem »

Witam.
Kupiłem ostanio w markecie Leroy Merlin drzewko Myrtus Communis. Było już poprzycięte, teraz trochę gałązki odrosły. Chciałem przygotować go do przesadzenia do płytkiej doniczki. Co muszę zrobić żeby nie spaprać roboty? Wyczytałem, że powinno się przyciąć korzenie i wsadzić początkowo do głębokiej doniczki, a dopiero póĽniej do płytkiej. Problem w tym czy dużo tych korzeni przyciąć, jaki czas musi drzewko być w dużej doniczce itp.?
Kropa

Post autor: Kropa »

Hej :-)
Tak , właśnie po przycięciu należy wsadzić drzewko do roboczej donicy.
Jeżeli chodzi o przycinanie, to trzeba uciąć stare, "zdrweniałe" i grube korzenie (oczywiście nie wszystkie bo jakoś drzewko musi się utrzymywać), a zostawić młode rozwijające się (one pobierają odpowiednie składniki dla rośliny). Drzewko w przejściowej doniczce powinno przywracać siły od 1 od 2 lat. Potem można posadzić drzewko w doniczce docelowej.

Pozdrawiam Olcia :wink:
salem

rozumiem, że górę też muszę trochę przyciąć dla równowagi.
Awatar użytkownika
Tomek
Answers: 0
20
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Witam,
Dla Twojego drzewka najlepszym wyjściem było by trzymać je jak najdłużej w doniczce roboczej. Powinieneś wiedzieć też jedno, że w dużej doniczce drzewko będzie się lepiej rozwijało. Dopóki będziesz nad nim pracował daj Sobie spokój z płytką doniczką.
Wsadzając przeciętne drzewko do płytkiej doniczki nie będzie ono od razu bonsai.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
salem

Awatar użytkownika
PiotrMochocki
20

Post autor: PiotrMochocki »

Może byc z niego bardzo ładna miotełka

Gratuluje
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
salem

dzięki, ale czy mam górę jeszcze przyciąć?
Awatar użytkownika
IwonaF
20
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Jak teraz go będziesz ciął to Ci nie zakwitnie
salem

:) też o tym dzisiaj pomyślałem. Faktycznie narazie go tylko przesadzę.
ODPOWIEDZ