Pytanko
-
Kropa
-
ENERGY
-
Adam KoĽlik (kozanos
Ja zgadzam się z założycielem tematu. Oczywiście sam nie widziałem jak kwitnie wiąz acz kolwiek tak podaje literatura. Wolfgang Kowalek "robimy bonsai" strona 262.
Ps. Bardzo prosze o wypowiedz kogoś zaprawionego w bojach. Bo podejrzewam ze nie o wszytkie gatunki wiązów chodzi i wąłsnie dlatego wynikło całe to zamieszanie.
Pozdrawiam
Adam KOĽlik
Mysłowice Śląsk
Ps. Bardzo prosze o wypowiedz kogoś zaprawionego w bojach. Bo podejrzewam ze nie o wszytkie gatunki wiązów chodzi i wąłsnie dlatego wynikło całe to zamieszanie.
Pozdrawiam
Adam KOĽlik
Mysłowice Śląsk
Witam,
Wiąz na którym pojawiają się kwiaty do wiąz pospolity (Ulmus Carpinifolia). Kwiaty pojawiają się przed liśćmi i są zebrane po 15-30 w pęczki. Najbardziej widoczne są czerwonawobrązowe pylniki.
Wiąz na którym pojawiają się kwiaty do wiąz pospolity (Ulmus Carpinifolia). Kwiaty pojawiają się przed liśćmi i są zebrane po 15-30 w pęczki. Najbardziej widoczne są czerwonawobrązowe pylniki.
- Załączniki
-
- wiÂąz kwiaty.jpg (48.71 KiB) Przejrzano 6328 razy
-
- Illustration_Ulmus_carpinifolia.jpg (65.6 KiB) Przejrzano 6328 razy
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
-
Kropa
No tak Adamie. Tylko Michał (Corey) podał pełną nazwe gatunku -Wiąz drobnolistny (Ulmus Parvifolia) i ten Wiąz nie kwitnie. Może inne wiązy tak...
(przepraszam za wcześniejsze pomyłki, teraz je poprawiłam. Miałam na myśli drobnolistnego)
Pozdrowienia Olcia
(przepraszam za wcześniejsze pomyłki, teraz je poprawiłam. Miałam na myśli drobnolistnego)
Pozdrowienia Olcia
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2006, 11:38 przez Kropa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Petra
-
ENERGY
-
Petra
Witam
Byl wystawiany na zewnatrz sporadycznie jak moglam go przypilnowac, niestety mieszkam na parterze i czesto z balkonu ginely mi rosliny, od tej pory nie wszystkie rosliny wystawiam a juz <font color="#FF0000">napewno //ort</font> nie te cenne dla mnie.
We wczesniejszym poscie po to dodalam ze uprawa domowa ( widze ze nie dodalam, ale jestem zakrecona), zeby nie wprowadzac w blad bo nie wiem czy bedac na dworzu zmienilby kolor lisci, napisalam tylko jak sie u mnie zachowywal w domu. Niestety od 2 miesiecy bonzaj nie wykazuje oznak zycia, padl mi.
Byl wystawiany na zewnatrz sporadycznie jak moglam go przypilnowac, niestety mieszkam na parterze i czesto z balkonu ginely mi rosliny, od tej pory nie wszystkie rosliny wystawiam a juz <font color="#FF0000">napewno //ort</font> nie te cenne dla mnie.
We wczesniejszym poscie po to dodalam ze uprawa domowa ( widze ze nie dodalam, ale jestem zakrecona), zeby nie wprowadzac w blad bo nie wiem czy bedac na dworzu zmienilby kolor lisci, napisalam tylko jak sie u mnie zachowywal w domu. Niestety od 2 miesiecy bonzaj nie wykazuje oznak zycia, padl mi.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2006, 14:02 przez Petra, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ENERGY
Iwono, rozumiem Ciebie, ale jak byś trzymała swojego bonsaia na dworze to na pewno zmieniłby kolor liści. Tak jak napisałem wcześniej wybór, w jaki sposób będziemy hodować nasze drzewka zależy od nas i dodam jeszcze, że od warunków, jakimi dysponujemy, które często nam narzucają rodzaj hodowli.
- Załączniki
-
- Ulmus parvifolia
- 3.jpg (4.1 KiB) Przejrzano 6214 razy
-
- Ulmus parvifolia
- 2.jpg (5.03 KiB) Przejrzano 6214 razy
-
Petra
Ja Ciebie tez rozumiem, i bardzo zaluje ze nie moglam zobaczyc takiego zjawiska u mojego bonzaia, ale jeszcze nic straconego, kupie sobie sadzonke i zaczne wszystko od nowa, teraz przynajmniej mam dostep do informacji jak ksztaltowac drzewko w roznych stylach, no i w razie problemow zawsze moge poprosic Was o . . Narazie czytam informacje jakie sa zebrane na tej stronie by nie zadawac glupich pytan, no i jeszcze nie mam odpowiedniej sadzonki. Jak ja znajde to poprosze o porade na temat ksztaltowania, bo trudno bedzie mi samej wybrac odpowiedni styl, a zarazem dosc prosty do wykonania dla poczatkujacej.
-
Petra
Wczoraj znalazlam drzewko bonzai troszke zaniedbane, za 10 zeta, z ulmusa parvifolia, poprzycinalam co nieco, teraz czekam az wytworzy nowe listki a pozniej przymocuje chyba jakims lancuchem do balkonu
zeby mi nie ukradli i z niecierpliwoscia bede czekac na to zjawiskowe przebarwianie lisci.
Nie wiem czy moge wstawic zdjecie, bo to roslinka w pewien sposob uformowana przez producenta i zakupiona w supermarkecie
Nie wiem czy moge wstawic zdjecie, bo to roslinka w pewien sposob uformowana przez producenta i zakupiona w supermarkecie