[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) Czy zrobić tym ficusem? - Forum poświęcone sztuce bonsai - od ponad 20 lat!BESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswy
Forum poświęcone sztuce bonsai - od ponad 20 lat!
Bonsai forum, kluby bonsai, książki bonsai, sklepy bonsai - krótko mówiąc prawie wszystko co powinieneś wiedzieć o bonsai.
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam. NA początek pozdrawiam wszystkich. Jakiś czas już przeglądam wasze forum i postanowiłem spróbować samemu. Nie chcę takich drzewek z marketu więc postanowiłem zadziałać. Posadziłem gałązkę jakiś czas temu i ładnie sie ukorzeniła. Co teraz robić? Czy zostawić?
Z góry THX
Narazie trochę przytnij, może przesadĽ do większej doniczki i zacznij nawozić (ale czym to nie wiem, niech wypowiedzą się specjaliści). Za parę sezonów może coś z niego będzie, tak jak z moich ;)
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
chociaÂż urodziÂłem siĂŞ w zimie,
lubie dni pogodne, lecz i mgliste :P
no tak: ja widze 3 rozwiązania:
1. To co ci vegetan napisał: poczekaj
2. Forma "smyrana" (zabrałem patent na to słowo white) wiatrem,
3.Ikada-buki
Wydaję mi się, że nawet do 2 i 3 pkt. musisz najpierw choć trochę zrealizować pkt.1., ale możesz przecież już nakierowywać roślinę do stylu wybranego przez ciebie.
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
Słuchajcie forma "smyrana"/szarpana czy ksztaltowana wiatrem nie polega na tym ze wszystkie galezie wyrastaja tylko z jednej strony drzewa (widze ze macie bledne mniemanie o tej technice). One sa tam naprowadzone przez wiatr wygiete. Czesc odwietrzna jest przewaznie naga galezie sa wyginane/wylamywane przez wiatr.
selfprod - nie bede sie czepial ze sadzonki sie nie sieje...
co do fikusa to pod koniec roku bez przycinania korzeni do wiekszego pojemnika. Narazie dbaj zeby sie bardziej zagescil za kilka lat bedziesz mial ladnego grubaska i wtedy pomyslisz.
W takim razie powiedzmy, że forma pasująca na tego ficusa to taka, w której drzewo wygina się do słońca. Powiedzmy, że jest tylko z jednej strony i fototropizm sprawia, że wszystko idzie na jedną stronę. Strasznie naciągane, wiem :P
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
chociaÂż urodziÂłem siĂŞ w zimie,
lubie dni pogodne, lecz i mgliste :P