co to za iglak??

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Słonko

co to za iglak??

Post autor: Słonko »

Wreszcie zakupilam aparat cyfrowy :) wiec teraz chcialam wkleic zdjęcia mojego biednego, zaniedbanego drzewka. Przesadzilam je do wiekszej donicy i wystawiam na dzien na balkon a na noc na klatke wynosze. Jak tylko temp. w nocy nie bedzie spadać poniżej 0 st. to drzewko juz pozostanie na balkonie.
Zobaczcie jakie ono jest zmarnowane :(
A no i oczywiście może ktoś odrazu rozpozna gatunek ja sie nie tym nie znam a ze zdjec znalezionych w necie to... no moglam sie pomylić.
Załączniki
I kolejne zbliÂżenie, moÂże lepiej widaĂŚ??
I kolejne zbliÂżenie, moÂże lepiej widaĂŚ??
iglak zblizenie2.jpg (86.76 KiB) Przejrzano 3301 razy
ZbliÂżenie na igieÂłki
ZbliÂżenie na igieÂłki
iglak zblizenie.jpg (63.57 KiB) Przejrzano 3301 razy
Tak wyglÂąda to biedactwo teraz!
Tak wyglÂąda to biedactwo teraz!
iglak ogolnie.jpg (76.3 KiB) Przejrzano 3301 razy
Ostatnio zmieniony 27 mar 2006, 11:02 przez Słonko, łącznie zmieniany 1 raz.
acer6

Post autor: acer6 »

To świerk ,wydaje mi się że odm. conica w tragicznej kondycji ;jeśli przeżyje to najlepiej wrzucić w grunt (miejsce jasne ,ale w takim stanie nie polecam pełnego słońca) no i czekać . Nie wiem jak mogłaś pomyśleć że to choina (która ma płaskie,szerokie i zazwyczaj ciemne igły) :wink:
Słonko

Dziekuje że mi pomogłeś w kwestii gatunku.
Kiepski ze mnie znawca :oops: w zasadzie to ja nic nie wiem na temt iglaków. Zreszta pisałam to w innym temacie ;)
Czyli narazie niech roslina spróbuje odzyć, należy ja zostawić w spokoju, tak?
Jeszcze raz dziekuję!
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
Answers: 0
21
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

Nooo widzisz. Roslina ma duzo pakow wiec powinna sobie poradzic stanowisko oczywiscie outdoor.
Tylko mnie sie wydaje ze to jest strasznie zageszczony modrzew. Wnioskuje to na podstawie tych dlugich wyrosnietych nowych przyrostów. Swierk conica tyle to przyrasta w kilka miesiecy a nie przez kilka tygodni. Dodatkowo przyrosty sa geste a nie takie jak na zdjeciu.

PS jesli mozesz zrob zdjecie kilku galazek bez zieleni ale zeby bylo widac dluzszy jej odcinek bo nadal nie jestem pewien swojego zdania co do gatunku.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
nowy

Post autor: nowy »

Witam. Moim zdaniem modrzew odpada bo kto by chcial mieć drzewko świąteczne bez igiel. Obstawialbym za świerkiem. Przyrosrt są mlode, wyciągnięte z niedoboru światla a roślina w stresie, więc ratuje się silnymi przyrostami. Te nowe pędy mogą rosnąć w tym sezonie nawet kilka razy, dąząc do odbubowy masy zielonej. Po takim szoku świerk może zatracić swoje cechy karlowatości (jeśli jest to Conica). Często się tak dzieje gdy roślina wznawia wegetację 4 miesiące przed czasem. Nowe przyrosty mogą wyrastac z pączków umieszczonych na tych zielonych kilku galązkach. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
21
Kontakt:

Włąsnie dlatego ze drzewko przezylo sajgon przez ostatni sezon zdziwacznialo. Moze teraz ma malo swiatla i miedzywezla sie wydluzyly. Pierwszy raz widze zeby conica tak zdziczala nawet chora!! Trzeba jednak przyznac ze na powiekszeniach przyrosty sa bardzo podobne do modrzewia stad moje zdanie.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Słonko

No to zrobilam zdejcia galazeczkom. Jezeli chodzi o gęstość tych igiełek to pamiętam że te stare, które odpadły były duzo gęsciejsze. No i igły byly ciut krótsze (zreszta same gałązki tez jakoś tak wystrzeliły - jak widać na zdjęciu te stare były krótsze). Jeżeli chodzi o prędkość rosnięcia tych nowych to rosną od lutego. W styczniu iglaczek był łysy i długo potrwalo zanim w ogole co kolwiek pościł z siebie.
Załączniki
zblizenie2.JPG
zblizenie2.JPG (80.68 KiB) Przejrzano 3206 razy
zblizenie3.JPG
zblizenie3.JPG (85.63 KiB) Przejrzano 3206 razy
SSA40284-2.JPG
SSA40284-2.JPG (70.65 KiB) Przejrzano 3196 razy
Ostatnio zmieniony 27 mar 2006, 12:10 przez Słonko, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
21
Kontakt:

Zmylily mnie przyrosty. To swierk conica.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
ODPOWIEDZ