Jestem szczęśliwą mamą drzewka z marketu.
Staram się czytać z różnych Ľródeł na temat bonsai ale jak do tej pory nigdzie nie dowiedziałam się po czym poznać kiedy jest czas na przesadzenie.
Oczywiście nie znam wieku mojego drzewka - jak to z drzewkami z marketu bywa. Gdzieś przeczytałam, że przesadzać i przycinać korzenie można najlepiej po 2 latach. Czy to prawda?? A może są jakieś inne znaki, że już czas na większą donicę.
I jak się zabrać do przycinania tych korzeni - wolałabym tego nie robić jeśli jeszcze to nie jest konieczne.
dzięki za .,
kiedy przesadzać??
- PiotrMochocki
- 19
Witam Cie.
1.Jesli to marketsai to pewnie wiąz chiński.Przesadzić mozesz go juz teraz,ale nie naruszaj bryły korzeniowej.
2.Sprawdzic mozesz poprzez delikatne wyjecie bryly z doniczki,jesli bedzie na miala forme doniczki,tzn ze korzenie juz nie maja sie gdzie rozrastac,dlatego trzeba przesadzic do wiekszej doniczki.
1.Jesli to marketsai to pewnie wiąz chiński.Przesadzić mozesz go juz teraz,ale nie naruszaj bryły korzeniowej.
2.Sprawdzic mozesz poprzez delikatne wyjecie bryly z doniczki,jesli bedzie na miala forme doniczki,tzn ze korzenie juz nie maja sie gdzie rozrastac,dlatego trzeba przesadzic do wiekszej doniczki.
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki