Jak uwiesc Iwone? Czyli sushi pelne wiosny
Wiem
Szczegółów jeszcze nie ma, ale zima się kończy więc dyskusja pewnie niebawem rozgorzeje...
Spotkaliśmy się w tamtym roku dwa razy i wszyscy byli zadowoleni więc nie wyobrażam sobie braku kontynuacji w tym
Relacje z tych spotkań są na forum w dziale: Relacje z wystaw, spotkań forumowiczów -
viewtopic.php?t=1070
viewtopic.php?t=1192
viewtopic.php?t=1300
Szczegółów jeszcze nie ma, ale zima się kończy więc dyskusja pewnie niebawem rozgorzeje...
Spotkaliśmy się w tamtym roku dwa razy i wszyscy byli zadowoleni więc nie wyobrażam sobie braku kontynuacji w tym
Relacje z tych spotkań są na forum w dziale: Relacje z wystaw, spotkań forumowiczów -
viewtopic.php?t=1070
viewtopic.php?t=1192
viewtopic.php?t=1300
Pozdrawiam
Marcin Szymanek
Marcin Szymanek
- Corfe
- Posty: 707
- Rejestracja: 07 wrz 2004, 21:46
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Sushi (jap. 鮨, 鮓 lub 寿司) jest prawdopodobnie najsłynniejszą potrawą japońską w świecie. Przygotowuje się je z ryżu oraz najróżniejszych owoców morza i ryb. Kalmar, krewetka, tuńczyk, łosoś, węgorz - to tylko niewielki ułamek potencjalnych składników do sushi. Przygotowuje się je na wiele sposobów, niezależnie jednak od sposobu przygotowywania, niezmienne jest to, że ryż do tej potrawy zakrapia się octem winnym, natomiast składniki mięsne (ryby i owoce morza) mają postać surową.
Istnieje wiele rodzajów sushi:
* Nigiri-zushi (握り寿司) to sushi formowane w ręku. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne "paluszki", a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę, lub owoc morza. Godne polecenia jest sushi z tuńczyka, czy łososia; należy jednak przestrzec przed sushi z kalmara, gdyż jego galaretowate kawałki są niemal niemożliwe do pogryzienia i trzeba je łykać w całości.
Sushi
Powiększ
Sushi
* Maki-zushi (巻き寿司) powstają w wyniku ułożenia ryżu, oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori (海苔) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być większa od ich średnicy.
* Chirashi-zushi (散らし寿司), czyli "sushi porozsypywane", to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów. Potrawa ta w rezultacie rzeczywiście wygląda jak "rozsypana" w miseczce.
* Temaki-zushi (手巻き寿司) jest jedyne w swym rodzaju, gdyż jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Pani domu przygotowuje tacę z pokrojonymi składnikami, z których każda osoba wybiera produkty do własnego sushi. Zostają one ułożone na płacie sprasowanego wodorostu nori, po czym zwija się je w rożek.
Dodatki do sushi
Powiększ
Dodatki do sushi
Sushi można jeść palcami. Ważne jest jednak, by zjadać całe kawałki na raz. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy do zamaczania, często chrzan wasabi (山葵) do wymieszania z sosem, oraz marynowany imbir. Zawsze po spożyciu sushi jednego rodzaju, gryziemy imbir, aby smak poprzedniego kawałka nie wpływał na następny. Dopiero wtedy kosztujemy innego rodzaju sushi.
W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie, jak: ume ("śliwka" - zestaw tani), take ("bambus" - zestaw pośredni), czy matsu ("sosna" - zestaw wykwintny). Takie zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta.
Uwaga językowa: W publikacjach polskich sushi można spotkać również zapisane jako suszi. Jednak jest to mylące, gdyż słowo to powinno się wymawiać miękko, jako "susi".
Istnieje wiele rodzajów sushi:
* Nigiri-zushi (握り寿司) to sushi formowane w ręku. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne "paluszki", a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę, lub owoc morza. Godne polecenia jest sushi z tuńczyka, czy łososia; należy jednak przestrzec przed sushi z kalmara, gdyż jego galaretowate kawałki są niemal niemożliwe do pogryzienia i trzeba je łykać w całości.
Sushi
Powiększ
Sushi
* Maki-zushi (巻き寿司) powstają w wyniku ułożenia ryżu, oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori (海苔) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być większa od ich średnicy.
* Chirashi-zushi (散らし寿司), czyli "sushi porozsypywane", to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów. Potrawa ta w rezultacie rzeczywiście wygląda jak "rozsypana" w miseczce.
* Temaki-zushi (手巻き寿司) jest jedyne w swym rodzaju, gdyż jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Pani domu przygotowuje tacę z pokrojonymi składnikami, z których każda osoba wybiera produkty do własnego sushi. Zostają one ułożone na płacie sprasowanego wodorostu nori, po czym zwija się je w rożek.
Dodatki do sushi
Powiększ
Dodatki do sushi
Sushi można jeść palcami. Ważne jest jednak, by zjadać całe kawałki na raz. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy do zamaczania, często chrzan wasabi (山葵) do wymieszania z sosem, oraz marynowany imbir. Zawsze po spożyciu sushi jednego rodzaju, gryziemy imbir, aby smak poprzedniego kawałka nie wpływał na następny. Dopiero wtedy kosztujemy innego rodzaju sushi.
W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie, jak: ume ("śliwka" - zestaw tani), take ("bambus" - zestaw pośredni), czy matsu ("sosna" - zestaw wykwintny). Takie zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta.
Uwaga językowa: W publikacjach polskich sushi można spotkać również zapisane jako suszi. Jednak jest to mylące, gdyż słowo to powinno się wymawiać miękko, jako "susi".
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com