Witam.
Przeszukałem forum i widze niektórzy maja dość podobne problemy.
Kupiłem w OBI drzewko, dość zaniedbane bo miało sporo zółtych liści i bardzo przesuszona ziemie. Było jednak bardzo małe a cena niezbyt wygórowana więc zaryzykowałem. Na niektórych stronach piszą, ze Serissa Seroides jest stosunkowo prosta w utrzymaniu, jednak na forum jest sporo osob, którym takie drzewka uschły wiec chyba nie jest tak prosto.
Drzewko mam 4 dni. Temp. w pokoju jest około 22'C, wilgotnosc zapewne mała ale drzewko jest codziennie zraszane i podlewane (poprzez zraszanie gleby). Stoi w odległości około 1.5 m od wschodniego okna wiec warunki oświetleniowe są umiarkowane. Zółkniejace liscie zostały usuniete ale zauwazyłem, ze pojawiają sie nowe i opadają. Najpierw od konca liscia idzie postępująca czarna plama (wysuszenie) a następnie cały liść zółknieje i opada. Proces nie dotyczy wszystkich liści ale około 30% wszystkich liści. Załączam zdjęcia i całego drzewka i problematycznych liści. Może ktos ma jakiś pomysł lub rade. Szkoda byłoby patrzeć jak umiera.
Pozdrawiam
Piotr
Problem z Serissa Seroides
Problem z Serissa Seroides
- Załączniki
-
- liscie
- liscie.jpg (63.62 KiB) Przejrzano 2169 razy
-
- caÂła roÂślinka
- cala.jpg (39.39 KiB) Przejrzano 2169 razy
obniz temperature i zraszaj tez liscie.Ja jak kubilem takie marketbonsai przez okres 4 tygodni zraszalem cal rosline spryskiwaczem 3-4 razy dzinenie obnizylem temperature do 17-18 stopni .Poczatkowo zółkly ale przestaly po pewnym czasie i teraz rosnie jak szalone.
acha jedno.Przesadilem je odrazu do duzej doniczki i tobie radze to samo zrobic.
acha jedno.Przesadilem je odrazu do duzej doniczki i tobie radze to samo zrobic.