Problem z Serissa Seroides

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
PiotrPL2005

Problem z Serissa Seroides

Post autor: PiotrPL2005 »

Witam.

Przeszukałem forum i widze niektórzy maja dość podobne problemy.

Kupiłem w OBI drzewko, dość zaniedbane bo miało sporo zółtych liści i bardzo przesuszona ziemie. Było jednak bardzo małe a cena niezbyt wygórowana więc zaryzykowałem. Na niektórych stronach piszą, ze Serissa Seroides jest stosunkowo prosta w utrzymaniu, jednak na forum jest sporo osob, którym takie drzewka uschły wiec chyba nie jest tak prosto.
Drzewko mam 4 dni. Temp. w pokoju jest około 22'C, wilgotnosc zapewne mała ale drzewko jest codziennie zraszane i podlewane (poprzez zraszanie gleby). Stoi w odległości około 1.5 m od wschodniego okna wiec warunki oświetleniowe są umiarkowane. Zółkniejace liscie zostały usuniete ale zauwazyłem, ze pojawiają sie nowe i opadają. Najpierw od konca liscia idzie postępująca czarna plama (wysuszenie) a następnie cały liść zółknieje i opada. Proces nie dotyczy wszystkich liści ale około 30% wszystkich liści. Załączam zdjęcia i całego drzewka i problematycznych liści. Może ktos ma jakiś pomysł lub rade. Szkoda byłoby patrzeć jak umiera.

Pozdrawiam

Piotr
Załączniki
liscie
liscie
liscie.jpg (63.62 KiB) Przejrzano 2169 razy
caÂła roÂślinka
caÂła roÂślinka
cala.jpg (39.39 KiB) Przejrzano 2169 razy
konradzik

Post autor: konradzik »

obniz temperature i zraszaj tez liscie.Ja jak kubilem takie marketbonsai przez okres 4 tygodni zraszalem cal rosline spryskiwaczem 3-4 razy dzinenie obnizylem temperature do 17-18 stopni .Poczatkowo zółkly ale przestaly po pewnym czasie i teraz rosnie jak szalone.

acha jedno.Przesadilem je odrazu do duzej doniczki i tobie radze to samo zrobic.
Awatar użytkownika
IwonaF
Answers: 0
19
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

I koniecznie postawić na oknie zachodnim bądĽ południowym bo inaczej całe drzewko szybko umrze.
ODPOWIEDZ