MURRAYA???
MURRAYA???
Witajcie, wiem - zaraz mnie zakrzyczycie, że kupiłam nie wiedząc co to jest. Ale jak to bywa - przypadek, los, przeznaczenie ... Dotarłam wreszcie do Poznania, a właściwie do Mosiny do sklepu znalezionego przez net. Niestety kwiaciarnia BONSAI STYL była zamknięta (niedziela), więc pojechałam kawałek dalej, do szkółki. Niestety nie powaliła mnie na kolana, ale trochę pieniędzy można tam zostawić. Właściwie chciałam kupić tylko carmonę, ale w oko wpadło mi jeszcze toto. Pani, która mnie obsługiwała niestety nie potrafiła powiedzieć cóż to jest, dopiero dziś w nocy, kiedy przewertowałam wszystkie posiadane książki nabrałam podejrzeń, że to murraya. Ale na wszelki wypadek oczekuję potwierdzenia, bądĽ zaprzeczenia od znawców tematu. Czyli - liczę na Was. Może się mylę? Może to jest całkiem co innego.
Jak widać roślinka jest w stanie takim sobie, ma potworne rany po drucie i chyba właśnie dlatego ją kupiłam, pewnie nikt inny takiej sieroty nie zechce, może jakoś ją odchucham, odkarmię? Bardzo liczę na Waszą ..
Jak widać roślinka jest w stanie takim sobie, ma potworne rany po drucie i chyba właśnie dlatego ją kupiłam, pewnie nikt inny takiej sieroty nie zechce, może jakoś ją odchucham, odkarmię? Bardzo liczę na Waszą ..
- Załączniki
-
- MURRAYA.JPG (54.35 KiB) Przejrzano 9043 razy
Pozdrawiam, Ewa
jakoś ta carmona do mnie nie przemawia. Listki co prawda w dotyku trochę podobne, też mają lekki meszek, ale jednak bardziej wiotkie i delikatniejsze, niż u carmony. Poza tym mam wrażenie, że inaczej osadzone. U carmony liście są blisko, nawet bardzo blisko gałęzi czy konara, natomiast u tego niezidentyfikowanego drobne gałązki ułożone są niemal prostopadle do głównej gałęzi i dopiero w pewnym oddaleniu są listki. Może ta fotka coś pomoże?
- Załączniki
-
- ga³¹zka.jpg (33.59 KiB) Przejrzano 8990 razy
Pozdrawiam, Ewa
Ewo
Wydaje mi się z opisu i zdjęć, że mogłaby to być azalia, a konkretnie Rhododendron simsii 'Kolibrii', czyli jedna z azalii indyjskich. Jest takim rodzynkiem trochę, bo ma właśnie pięciopłatkowe , gwiazdkowate kwiaty. Zazwyczaj sa rózowe, białe , lub dwubarwne. Liście bardzo podobne do tych z Twoich zdjęć (długość max. 5 cm, trwałe, owalne, ciemnozielone). Płatki kwiatów są do nich zbliżone wielkością. Wyglądają bardzo podobnie do tych ze zdjęcia poniżej (to też Rhododendron).
No cóż, może pomogłem.
Wydaje mi się z opisu i zdjęć, że mogłaby to być azalia, a konkretnie Rhododendron simsii 'Kolibrii', czyli jedna z azalii indyjskich. Jest takim rodzynkiem trochę, bo ma właśnie pięciopłatkowe , gwiazdkowate kwiaty. Zazwyczaj sa rózowe, białe , lub dwubarwne. Liście bardzo podobne do tych z Twoich zdjęć (długość max. 5 cm, trwałe, owalne, ciemnozielone). Płatki kwiatów są do nich zbliżone wielkością. Wyglądają bardzo podobnie do tych ze zdjęcia poniżej (to też Rhododendron).
No cóż, może pomogłem.
"Nie w poznaniu le¿y szczêœcie, lecz w d¹¿eniu do niego"
Edgar Alan Poe
Edgar Alan Poe
Jeśli drzewko ma teraz pąki to na pewno jest to azalia Moja wygląda teraz tak: http://www.rybnet.pl/~lilu/bonsai/azalia2.jpg