LASEK Z FICUSÓW
LASEK Z FICUSÓW
WITAM.JAK ZWYKLE NA POCZˇTKU BYWA ZADAJĘ TYLKO PYTANIA.MOJE KOLEJNE DOTYCZY ZAŁOŻENIA LASKU Z FICUSÓW.ZNALAZŁEM W SKLEPIE PARE CIEKAWYCH I UWAZAM NADAJˇCYCH SIĘ DO TEGO CELU ROŚLINEK ALE NIE CHCĘ POPEŁNIĆ GAFY WIĘC WOLĘ WPIERW ZAPYTAĆ:
PLANUJĘ ZROBIĆ LASEK Z 7 DRZEWEK
-CZY MOGĘ JE JUŻ NA POCZˇTEK POSADZIĆ DO DONICY O GŁĘBOKOŚCI OK 5-6 CM I O SREDNICY OK40 CM CZY LEPIEJ DO JAKIEJŚ GŁĘBSZEJ
-JAKˇ GLEBE ZASTOSOWAĆ CZY ZWYKَ DO KWIATÓW CZY SPECJALNˇ DO BONSAI- (MYŚLE Ż CHYBA ZWYKَ)
DZIEKUJĘ ZA .!!!
PLANUJĘ ZROBIĆ LASEK Z 7 DRZEWEK
-CZY MOGĘ JE JUŻ NA POCZˇTEK POSADZIĆ DO DONICY O GŁĘBOKOŚCI OK 5-6 CM I O SREDNICY OK40 CM CZY LEPIEJ DO JAKIEJŚ GŁĘBSZEJ
-JAKˇ GLEBE ZASTOSOWAĆ CZY ZWYKَ DO KWIATÓW CZY SPECJALNˇ DO BONSAI- (MYŚLE Ż CHYBA ZWYKَ)
DZIEKUJĘ ZA .!!!
- PiotrMochocki
- 19
Witam.Czy te ficusy które chcesz kupic one są juz uformowane czy to dopiero prebonsai?Jesli uformowane i maja mało bryłe korzeniowa to możesz odrazu,do doniczki docelowej i wtedy juz ziemie do bonsai.Ale jeśli drzewka bede dopiero formowane to polecił bym do duzej donicy by dac im rosnąc i zwykląziemie do kwiatów ogrodowych ,ale pamietaj dobrze by było by na sam spód drenaż(Zwirek z zoologinczego,lub żwirek dla kota(niezbrylajacy sie))
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
- PiotrMochocki
- 19
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Ale żwirek to zwirek (kamyczki) a żwirek dla kota (nazwa handlowa) to glinka... Nie nadaje się na drenaż, bo wręcz zatrzyma wodę, a nie przefiltruje. Koci żwirek ma zastępować akadamę, jak już pisałam, w celu zatrzymania wody w glebie. Drobny żwirek lub gruby piasek (1-2 mm) dodawany do mieszanki glebowej poprawia strukturę, gruby żwirek (1-2 cm) lub potłuczone drobno skorupy z doniczek glinianych sypie się na dno, żeby odprowadzały nadmiar wody - jako drenaż.
Anna Dorota
- PiotrMochocki
- 19
- PiotrMochocki
- 19
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
- PiotrMochocki
- 19
Witam.
Taka mała sugestia. Porozsadzaj te wszystkie fikusy do pojedynczych doniczek
Po 3-4 latach możesz mieć mały problem z rozsadzeniem ponieważ korzenie mogą się mocno splątać
Wiem że tego będzie sporo ale tak będzie łatwiej. Z pojedynczych drzewek zawsze łatwiej będzie zrobić lasek i będziesz mógł sobie wybrać drzewko które według ciebie powinno stac jako pierwsze w doniczce.
Taka mała sugestia. Porozsadzaj te wszystkie fikusy do pojedynczych doniczek

Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis