Drzewko z lasu-i co dalej?
-
WADER992
Drzewko z lasu-i co dalej?
Witam
Czytałem na forum ,że rośliny na Bonsai można pozyskać z natury(lasu)
Postanowiłem odwiedzić tereny zielone.
Pare malutkich drzewek (sadzonek) przywiozłem do domu.
Jest to Sosna i Świerk.Wziołem je w raz ziemią w których żyły w lesie.Teraz są na balkonie.Myśle o ich wsadzeniu w małe naczynka.
Może się pomyliłem i nie uda mi sie nic z tego wychować -napiszcie co o tym myślicie.Czy powinienem coś przycinac teraz ?
Zamieszczam foto:
Czytałem na forum ,że rośliny na Bonsai można pozyskać z natury(lasu)
Postanowiłem odwiedzić tereny zielone.
Pare malutkich drzewek (sadzonek) przywiozłem do domu.
Jest to Sosna i Świerk.Wziołem je w raz ziemią w których żyły w lesie.Teraz są na balkonie.Myśle o ich wsadzeniu w małe naczynka.
Może się pomyliłem i nie uda mi sie nic z tego wychować -napiszcie co o tym myślicie.Czy powinienem coś przycinac teraz ?
Zamieszczam foto:
- Załączniki
-
- Âświerk1.jpg (56.11 KiB) Przejrzano 5441 razy
-
- sosna22.jpg (62.29 KiB) Przejrzano 5441 razy
-
- sosna11.jpg (60.93 KiB) Przejrzano 5441 razy
-
WADER992
-
WADER992
- Bolas
- wspieram forum (srebro)

- 21
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Nie polecam <font color="#FF0000">wogole //ort</font> pozyskiwania z natury wrecz przeciwnie. Do takiego pozyskania trzeba miec nieziemska wiedze co do gatunkow i warunkow pozyskania. Dodatkowo aklimatyzacja pozyskanej rosliny (nie mylic z sadzonka) trwa od 2-5lat!!!!
Pozatym kary jakie mozesz dostac jesli złapie cie lesniczy czy ktos z ochrony srodowiska rowna sie dobremu drzewku BONSAI
!
Pozatym kary jakie mozesz dostac jesli złapie cie lesniczy czy ktos z ochrony srodowiska rowna sie dobremu drzewku BONSAI
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Szczerbinek
- 21
Właśnie
A o wszytkie inne rzeczy zapytasz tutaj, jak na wosnę zaopatrzysz się w sadzonki ZE SZKÓŁKI, lub OGRODNICTWA za NIEDUŻE pieniądze, i nie będziesz wiedział jak tę cała książkową wiedzę przenieść na grunt praktyczny.
.
Ale nie zrozum tego opatrznie! Czytanie literatury w tym hobby to jak nauka chodzenia u niemowlaka. Analogicznie - pierwsze podejście z nożyczkami do drzewka jest już jak gra w kosza (duża koordynacja rąk, nóg, wzroku itp.). Bez nauki chodzenia, możesz zostać co najwyżej kibicem.

A o wszytkie inne rzeczy zapytasz tutaj, jak na wosnę zaopatrzysz się w sadzonki ZE SZKÓŁKI, lub OGRODNICTWA za NIEDUŻE pieniądze, i nie będziesz wiedział jak tę cała książkową wiedzę przenieść na grunt praktyczny.
Ale nie zrozum tego opatrznie! Czytanie literatury w tym hobby to jak nauka chodzenia u niemowlaka. Analogicznie - pierwsze podejście z nożyczkami do drzewka jest już jak gra w kosza (duża koordynacja rąk, nóg, wzroku itp.). Bez nauki chodzenia, możesz zostać co najwyżej kibicem.
"Nie w poznaniu le¿y szczêœcie, lecz w d¹¿eniu do niego"
Edgar Alan Poe
Edgar Alan Poe