Drzewko z lasu-i co dalej?

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
WADER992

Drzewko z lasu-i co dalej?

Post autor: WADER992 »

Witam
Czytałem na forum ,że rośliny na Bonsai można pozyskać z natury(lasu)
Postanowiłem odwiedzić tereny zielone.
Pare malutkich drzewek (sadzonek) przywiozłem do domu.
Jest to Sosna i Świerk.Wziołem je w raz ziemią w których żyły w lesie.Teraz są na balkonie.Myśle o ich wsadzeniu w małe naczynka.
Może się pomyliłem i nie uda mi sie nic z tego wychować -napiszcie co o tym myślicie.Czy powinienem coś przycinac teraz ?
Zamieszczam foto:
Załączniki
Âświerk1.jpg
Âświerk1.jpg (56.11 KiB) Przejrzano 5441 razy
sosna22.jpg
sosna22.jpg (62.29 KiB) Przejrzano 5441 razy
sosna11.jpg
sosna11.jpg (60.93 KiB) Przejrzano 5441 razy
Awatar użytkownika
Kamil
Administrator
Answers: 0
21
Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
Województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Kamil »

Co Ty chcesz tu przycinac?? Chyba te spinacze... Po co wykopujesz cos co powinno wlasnie "wyladowac" w gruncie na kilka(nascie) lat?

ADMIN: -> PODSTAWY
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
WADER992

Sory ,ale chyba sie nie zrozumielismy.Chcem uzyskać informacji ,a nie słyszeć kolejne pytania.
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
21
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

Wiec informacja:
Daj se siana z siewkami z lasu. Co innego jakby mialy kilka lat a te nawet roku nie maja.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
WADER992

Sugerujesz większe???, nie ma problemu.Jeśli bedzie lepiej ze starszymi to zacznę z większymi .Ale jak potem takie większe modernizować na mniejesze? Przycinać?
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
21
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

Nie polecam <font color="#FF0000">wogole //ort</font> pozyskiwania z natury wrecz przeciwnie. Do takiego pozyskania trzeba miec nieziemska wiedze co do gatunkow i warunkow pozyskania. Dodatkowo aklimatyzacja pozyskanej rosliny (nie mylic z sadzonka) trwa od 2-5lat!!!!
Pozatym kary jakie mozesz dostac jesli złapie cie lesniczy czy ktos z ochrony srodowiska rowna sie dobremu drzewku BONSAI !!!
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Awatar użytkownika
Szczerbinek
21

Post autor: Szczerbinek »

Do wiosny niczego nie wykopuj z ziemii. Najlepiej niczego nie rób co jest fizycznie związane z bonsai, a w zamian czytaj, czytaj, czytaj, czytaj. Do wiosny dowiesz się wystarczająco dużo, aby samemu odpowiedzeć sobie na postawione pytania.
Krzysztof
POZDRAWIAM !
Awatar użytkownika
Olon
19
Kontakt:

Post autor: Olon »

Właśnie

A o wszytkie inne rzeczy zapytasz tutaj, jak na wosnę zaopatrzysz się w sadzonki ZE SZKÓŁKI, lub OGRODNICTWA za NIEDUŻE pieniądze, i nie będziesz wiedział jak tę cała książkową wiedzę przenieść na grunt praktyczny. :-).

Ale nie zrozum tego opatrznie! Czytanie literatury w tym hobby to jak nauka chodzenia u niemowlaka. Analogicznie - pierwsze podejście z nożyczkami do drzewka jest już jak gra w kosza (duża koordynacja rąk, nóg, wzroku itp.). Bez nauki chodzenia, możesz zostać co najwyżej kibicem.

:)
"Nie w poznaniu le¿y szczêœcie, lecz w d¹¿eniu do niego"
Edgar Alan Poe
ODPOWIEDZ