Witam wszystkich! Dostałem pod choinkę swoje pierwsze, jakżew wyczekiwane:p drzewko. Mam pytanko: czy mam je przesadzić? I co zrobić z korzeniami....może po kolei:
1. Drzewko jest już w płaskiej doniczce (to chyba taka "hipermarketowa Carmona":p, ale mnie to nie przeszkadza, będę walczył:D:p). Piszecie o tym, żeby "zaopiekować się" też korzeniami. Czy to oznacza, że mam wyjąć drzewko z doniczki i zrobić porzadek z korzeniami?
2. Załączam zdjęcia, na których widać dziwną gałąĽ, która rośnie dość nisko... wg tego, co przeczytałem, powinienem ją obciąć, jako że: jest "geometrycznie symetryczna" i rośnie pod kątem prostym:). Ale wolę wcześniej zapytać...
3. Jak i kiedy najlepiej podlewać moje drzewko? Pytanie niby trywialne i pewni mnóstwo odpowiedzi jest na forum, ale moje pytanie jest troszkę z innej beczki... mianowicie jak "technicznie" podlewać drzewko? Z góry, czy od razu na ziemię w doniczce? jakimś specjalnym lejkiem, czy po prostu ze szklanki? No i o jakiej porze je podlać najlepiej...
4. Jakie narzędzie będzie mi pilnie teraz potrzebne (pewnie jakieś nożyczki...). Możecie coś polecić?
5. W jakim miejscy trzymać drzewko? Bliżej światła, czy raczej dalej?
...to chyba tyle na początek... z góry WIELKIE DZIĘKI za rady... Pozdrawiam wszystkich!!:)
Korzenie w doniczce.
Korzenie w doniczce.
- Załączniki
-
- to zjêcie samej ga³êzi z bliska
- galaz.jpg (37.33 KiB) Przejrzano 2049 razy
-
- to zdjĂŞcie drzewka, "z boku"
- cale.jpg (44.37 KiB) Przejrzano 2049 razy
- PiotrMochocki
- 19
1.<font color="#FF0000">napewno //ort</font> nie teraz.Przesadzić i ewentualnie zmniejszyc bryłe korzeniową możesz dopiero na wiosnę .Drzewko jest teraz w spoczynki i dlatego powinno mieć niską temperature 15-24.2.Ogulnie Carmone możnaprzycinać cały sezon wegetacyjny ,ale ja bym ja narazie zostawił do wiosny może cos jeszcze z niej będzie.Narazie zlikwiduj gałazki suche(obumarłe)
3.Nie podlewa sie raczej szklanką tak małych drzewek dlatego,że strumień który idzie ze szklanki robi wgłebienia w ziemi i może uszkodzic korzenie.Podlewać w zimę musisz oszczędniej,rób to tak by ziemia była cały zcas wilgotna bynie doszło do nadmiernego przesuszenia bryły.
4.Kup zwykłe nożyczki gdzieś na targu a najlepiej sekatorem.
5.Tak w świetle Carmona lubi duzo światła,w lato jednak muszisz ja chornic przed mocnym słońcem.Uważaj na przeciągi.Powodzenia
3.Nie podlewa sie raczej szklanką tak małych drzewek dlatego,że strumień który idzie ze szklanki robi wgłebienia w ziemi i może uszkodzic korzenie.Podlewać w zimę musisz oszczędniej,rób to tak by ziemia była cały zcas wilgotna bynie doszło do nadmiernego przesuszenia bryły.
4.Kup zwykłe nożyczki gdzieś na targu a najlepiej sekatorem.
5.Tak w świetle Carmona lubi duzo światła,w lato jednak muszisz ja chornic przed mocnym słońcem.Uważaj na przeciągi.Powodzenia
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki