Korzenie w doniczce.

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
szef_szefow

Korzenie w doniczce.

Post autor: szef_szefow »

Witam wszystkich! Dostałem pod choinkę swoje pierwsze, jakżew wyczekiwane:p drzewko. Mam pytanko: czy mam je przesadzić? I co zrobić z korzeniami....może po kolei:
1. Drzewko jest już w płaskiej doniczce (to chyba taka "hipermarketowa Carmona":p, ale mnie to nie przeszkadza, będę walczył:D:p). Piszecie o tym, żeby "zaopiekować się" też korzeniami. Czy to oznacza, że mam wyjąć drzewko z doniczki i zrobić porzadek z korzeniami?
2. Załączam zdjęcia, na których widać dziwną gałąĽ, która rośnie dość nisko... wg tego, co przeczytałem, powinienem ją obciąć, jako że: jest "geometrycznie symetryczna" i rośnie pod kątem prostym:). Ale wolę wcześniej zapytać...
3. Jak i kiedy najlepiej podlewać moje drzewko? Pytanie niby trywialne i pewni mnóstwo odpowiedzi jest na forum, ale moje pytanie jest troszkę z innej beczki... mianowicie jak "technicznie" podlewać drzewko? Z góry, czy od razu na ziemię w doniczce? jakimś specjalnym lejkiem, czy po prostu ze szklanki? No i o jakiej porze je podlać najlepiej...
4. Jakie narzędzie będzie mi pilnie teraz potrzebne (pewnie jakieś nożyczki...). Możecie coś polecić?
5. W jakim miejscy trzymać drzewko? Bliżej światła, czy raczej dalej?

...to chyba tyle na początek... z góry WIELKIE DZIĘKI za rady... Pozdrawiam wszystkich!!:)
Załączniki
to zjêcie samej ga³êzi z bliska
to zjêcie samej ga³êzi z bliska
galaz.jpg (37.33 KiB) Przejrzano 2049 razy
to zdjĂŞcie drzewka, "z boku"
to zdjĂŞcie drzewka, "z boku"
cale.jpg (44.37 KiB) Przejrzano 2049 razy
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
Answers: 0
19

Post autor: PiotrMochocki »

1.<font color="#FF0000">napewno //ort</font> nie teraz.Przesadzić i ewentualnie zmniejszyc bryłe korzeniową możesz dopiero na wiosnę .Drzewko jest teraz w spoczynki i dlatego powinno mieć niską temperature 15-24.2.Ogulnie Carmone możnaprzycinać cały sezon wegetacyjny ,ale ja bym ja narazie zostawił do wiosny może cos jeszcze z niej będzie.Narazie zlikwiduj gałazki suche(obumarłe)
3.Nie podlewa sie raczej szklanką tak małych drzewek dlatego,że strumień który idzie ze szklanki robi wgłebienia w ziemi i może uszkodzic korzenie.Podlewać w zimę musisz oszczędniej,rób to tak by ziemia była cały zcas wilgotna bynie doszło do nadmiernego przesuszenia bryły.
4.Kup zwykłe nożyczki gdzieś na targu a najlepiej sekatorem.
5.Tak w świetle Carmona lubi duzo światła,w lato jednak muszisz ja chornic przed mocnym słońcem.Uważaj na przeciągi.Powodzenia
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
ODPOWIEDZ