Skąd pozyskać graba do formowania na bonsai? ZnaleĽć i wykopać na wiosnę czy też dla początkującego lepiej byłoby pozyskać ze szkółki? Objechałem trochę szkółek ogrodniczych, ale mieli tam raczej młode graby przeznaczone na żywopłoty (cienki pień i brak gałęzi) a coś takiego trzeba by posadzić do gruntu na parę lat.
ADMIN: Na tym forum sie przedstawia
Pozyskanie graba
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Xinnie,
widac, ze bardzo malo wiesz o bonsai. Dlatego tez zapomnij prosze o pozyskiwaniu roslin z przyrody. Z jednej strony bo sie na tym nie znasz, a z drugiej fakt ze i tak po wykopaniu bedziesz musial(a) zostawic rosline na ok. 2 lata w spokoju.
Znalezc material w szkolce nie jest latwo ale niestety, musisz dalej szukac.
Zwiazku z tym, ze nie podalas(es) miejscowosci zamieszkania, na glownej stronie znajdziesz linki do stron z klubami i sklepami bonsai w Polsce. Moze tam cos znajdziesz.
widac, ze bardzo malo wiesz o bonsai. Dlatego tez zapomnij prosze o pozyskiwaniu roslin z przyrody. Z jednej strony bo sie na tym nie znasz, a z drugiej fakt ze i tak po wykopaniu bedziesz musial(a) zostawic rosline na ok. 2 lata w spokoju.
Znalezc material w szkolce nie jest latwo ale niestety, musisz dalej szukac.
Zwiazku z tym, ze nie podalas(es) miejscowosci zamieszkania, na glownej stronie znajdziesz linki do stron z klubami i sklepami bonsai w Polsce. Moze tam cos znajdziesz.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
Oki, nazywam się Tomek i mieszkam w Warszawie w bloku. Mam balkon na południe. Jestem nowicjuszem w dziedzinie bonsai.
Oczywiście czytałem wcześniej, że do yamadorii trzeba sporej wiedzy i praktyki, ale właścieie wszystkie graby opisywane na tym forum są pozyskiwane z natury i stąd moje pytanie.
Będę szukał dalej w szkółkach.
Oczywiście czytałem wcześniej, że do yamadorii trzeba sporej wiedzy i praktyki, ale właścieie wszystkie graby opisywane na tym forum są pozyskiwane z natury i stąd moje pytanie.
Będę szukał dalej w szkółkach.
Tomek